El terratrèmol polític que ha desencadenat la dimissió de la primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, que només ha tingut aquesta responsabilitat durant 44 dies, ha donat peu a la reacció de tots els grups de l'oposició, que demanen de manera unànime la convocatòria d'unes eleccions generals anticipades. El líder del partit Laborista britànic, Keir Starmer, ha publicat un comunicat en què afirma que "després de 12 anys de fracàs del Partit Conservador, el poble britànic es mereix alguna cosa millor que aquesta porta giratòria del caos". Starmer denuncia la mala gestió econòmica dels 'tories' i alerta que "es trigarà anys a reparar el mal que han fet". "Cadascuna de les crisis que hem patit els ha causat Downing Street, però els ha pagat el poble britànic", critica el cap de l'oposició del Regne Unit.

TUIT keir starmer comunicat dimissió liz truss
Comunicat de Keir Starmer.

Keir Starmer considera que els conservadors no tenen "el mandat per sotmetre el poble britànic a un nou experiment" i, per això, reclama la convocatòria d'unes eleccions generals anticipades. Ja aquest matí, hores abans de la renúncia de Truss, el laborista ha afirmat que el Partit Conservador ha de "deixar el futur del país fora de les seves trifulgues patètiques" i parlava de "caos" després de la dimissió de la ministra d'Interior, Suella Braverman, que es va produir el dimecres.

Sturgeon: "Les eleccions generals són ara un imperatiu democràtic"

Per la seva banda, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha lamentat que "no hi ha paraules per descriure aquest desastre total, que va més enllà de la hipèrbole i la paròdia". Per a Sturgeon, "les eleccions generals són ara un imperatiu democràtic", donat que "la realitat és que la gent normal està pagant el preu de tot plegat i els interessos del Partit Conservador no haurien de ser la preocupació de ningú ara mateix". En els 44 dies del seu mandat, Liz Truss no es va reunir amb la màxima mandatària escocesa, justament en un moment en què Escòcia advoca per la convocatòria d'un referèndum l'any 2023 i ambdues parts resten pendents del que digui la justícia al respecte.

TUIT nicola sturgeon dimissio liz truss
Piulada de Nicola Sturgeon.

Les paraules de Nicola Sturgeon, a més, prenen importància en un context en què la davallada dels 'tories' a les enquestes arribava fins a tal punt que el Partit Nacionalista Escocès esdevindria el principal partit de l'oposició al Regne Unit. Els laboristes arrasarien i obtindrien una aclaparadora majoria absoluta, segons aquests sondeigs, però fins i tot l'SNP aconseguiria més escons que els conservadors. A la petició d'eleccions generals s'hi ha sumat Ed Davey, que és el cap del Partit Liberal Demòcrata: "No ens cal un nou primer ministre dels 'tories' que vagi encadenant crisis; calen eleccions ara i els conservadors fora del poder". Finalment, el líder dels conservadors a l'Assemblea de Gal·les, Andrew Davies, creu que Liz Truss "ha fet bé en dimitir". "El nou primer ministre ha de fer front a aquesta situació amb rapidesa i proporcionar lideratge, confiança i esperança a totes les persones de tot el país", ha precisat Davies. Entretant, el Partit Conservador no té intenció de fer una convocatòria electoral anticipada i preveu escollir el nou primer ministre la setmana vinent. Entre els candidats podria figurar-hi Boris Johnson, que estaria reflexionant sobre un hipotètic retorn.