Redempció. Els membres del Partit Conservador britànic creuen que l'ex-primer ministre Boris Johnson és la millor opció per succeir el govern fallit de Liz Truss. Això és el que indica una enquesta feta a 530 militants tories per l'agència YouGov aquesta setmana, encara que abans de la dimissió de Truss aquest dijous. Segons els resultats, el 32 % dels enquestats votaria per retornar-lo al número 10 de Downing Street en unes primàries, un resultat que el situa a força distància que el segon preferit, l'exministre d'Hisenda Rishi Sunak, que rep el 23 % del suport. Així, el polèmic Johnson, que va ser forçat a abandonar el càrrec en una de les pitjors caigudes en desgràcia de la política britànica i després de perdre el suport de gairebé tots els militants i diputats tories, podria tornar a ser primer ministre.

Els tories perdonen Johnson

En una reparació d'imatge sense precedents fruit del que sembla ser un episodi d'amnèsia col·lectiva, Johnson hauria aconseguit redimir-se de la pèrdua d'autoritat total un cop l'han pogut comparar amb la seva successora, la neoliberal Liz Truss, a qui va donar suport durant la pugna interna pel poder. Tot sense haver de moure ni un dit, estirat a la platja d'un ressort de luxe de República Dominicana, on era de vacances aquesta setmana. Ara, però, tot indica que Johnson hauria tornat a Londres per "sacrificar-se pel país", tal com ho descriuen els mitjans anglesos, i preparar la seva candidatura 'Bring Back Boris'. Encara és massa aviat perquè les enquestes siguin conclusives i, de fet, amb la velocitat amb la qual el Partit Conservador vol proclamar un nou líder, no hi ha prou temps per a dur a terme estudis a fons. Amb tot, i segons es comenta a la premsa local, Johnson ja tindria la meitat els avals necessaris dels diputats conservadors-- potser alguns són els mateixos que van conspirar contra ell per fer-lo fora-- com per poder-se presentar. Quelcom que, ara per ara, encara no ha fet. En l'enquesta d'aquesta setmana de YouGov, veiem també que Johnson és el candidat que rep el suport més fervent per part dels militants, amb el 42% que contesten que els hi semblaria "molt bé" el seu retorn.

Com serà la pugna pel poder

Tal com acordat el Comitè de 1922, que regula els processos interns del Partit Conservador, la cursa per rellevar Liz Truss serà exprés. S'espera que el Regne Unit tingui un nou primer ministre, a tot estirar, el 28 d'octubre, divendres que ve, encara que podria ser abans. Els candidats necessiten el suport de 100 diputats per presentar-se, les nominacions acaben dilluns que ve. Si més d'un candidat aconsegueix els avals, els diputats votaran en un màxim de dues rondes, la primera el dilluns i, si és necessari, una segona aquell mateix vespre. Quan quedin dos finalistes, els militants podran escollir el favorit amb una votació online.