L'ex-primer ministre italià Silvio Berlusconi, ha aprofitat la trobada a Brussel·les entre la cap de govern, Giorgia Meloni, amb el mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski, per criticar la seva sòcia de govern i fer costat al seu vell amic, el president rus, Vladímir Putin. "Si jo fos primer ministre, mai hauria acudit a parlar amb Zelenski perquè, com saben, estem assistint a la devastació del seu país i a la matança dels seus soldats i civils", ha declarat a la premsa el líder de Forza Italia, el qual forma part de l'actual govern d'Itàlia. Quant a la invasió russa, ha opinat que Ucraïna hauria d'haver cedit territori per evitar la guerra: "Hauria bastat que deixés d'atacar a les dues repúbliques autònomes del Donbass i això no s'hauria produït. Per això jutjo molt negativament el comportament d'aquest senyor", ha etzibat.

Berlusconi culpa Zelenski de la guerra a Ucraïna

Silvio Berlusconi, que sempre presumeix de la seva amistat amb el president Putin, es torna a desmarcar així de la posició de la cap del seu govern, la ultradretana Meloni, que defensa, com la resta d'estats membres de la UE que van tenir ocasió de parlar cara a cara amb Zelenski, mantenir el suport a Kíiv perquè una eventual negociació de pau arribarà només en igualtat de forces. "No. Per a arribar a la pau penso que el senyor president dels Estats Units hauria de parlar amb Zelenski i dir-li 'al final de la guerra tindràs a disposició un pla Marshall de 6,7,8 o 9.000 milions dòlars per a reconstruir Ucraïna amb una condició: que demà ordenis l'alto el foc perquè no et donarem més dòlars ni armes'. Només una cosa així podria convèncer a aquest senyor d'ordenar un alto el foc", ha retret l'ex-primer ministre.

Putin i Berlusconi, vells amics

Després de la invasió, el 24 d'octubre de 2022, Berlusconi no va parlar del tema fins un mes i mig després, el 9 d'abril, per a confessar la seva "profunda decepció" amb el seu vell amic rus per la invasió d'Ucraïna. "No puc i no vull amagar que estic profundament decebut i dolgut pel comportament de Vladímir Putin, que ha assumit una gravíssima responsabilitat davant el món sencer. Estem davant una agressió sense precedent d'un país neutral que lluita per la seva llibertat", va declarar en un acte. No obstant això, en aquests mesos no ha deixat d'arremetre contra la resistència ucraïnesa. En unes converses privades filtrades pels mitjans locals, Berlusconi treia pit per haver reprès la seva amistat amb Putin i que aquest li havia enviat 20 ampolles de vodka i una carta "amabilíssima". Davant aquestes posicions, Meloni, abans d'assumir l'encàrrec per a governar, va exigir als seus socis Berlusconi i Salvini -aquest també en el passat admirador de Putin- "claredat" sobre el suport la posició del país a Europa i en l'Aliança Atlàntica.