El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha viatjat aquest dijous a Brussel·les, per primer cop des de l'inici de la invasió russa ara fa gairebé un any, on ha estat convidat a parlar davant el Parlament Europeu. Durant el discurs, ha fet un paral·lelisme constant entre els "estils de vida" o "valors" europeus i els dels ucraïnesos, per deixar ben clar que, com a candidat a formar part de la UE"lluito per Europa" i per defensar-la de Rússia. En aquest sentit, ha acusat Vladímir Putin, a qui ha titllat de "dictador", d'"intentar posar fi a l'estil de vida europeu". És per això que està convençut que els membres del club comunitari "tenen el poder de garantir la nostra victòria, que és la vostra".

Després de passar per l'Eurocambra, Zelenski anirà fins a la seu del Consell Europeu, on es reunirà amb els líders dels vint-i-set per tractar temes relacionats amb la guerra, i tindrà l'oportunitat de parlar cara a cara amb cadascun dels caps de govern.

volodimir zelenski president ucraines ucraina roberta metsola parlament europeu efe
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, després del discurs / Efe

Zelenski: "Aquesta és la nostra Europa"

Abans que Volodímir Zelenski hagi pres la paraula, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, l'ha presentat tot prometent-li que "us farem costat, la llibertat prevaldrà, la pau prevaldrà. Glòria a Ucraïna!", ha culminat. Un cop situat davant el faristol, i visiblement emocionat, Zelenski ha esperat que acabessin els forts aplaudiments abans de començar a parlar. En primer lloc, ha agraït l'ajuda prestada per part dels líders europeus, dels estats membres de la UE, però també a totes les persones que els han fet costat a títol individual i han pressionat els seus governs perquè s'impliquessin en la causa. "Europa té la sort que al Parlament Europeu, l'enfocament basat en principis és majoritari", ha celebrat. Tot seguit, ha descrit els valors europeus que encapsulen "la nostra Europa", com ara la manca de fronteres, o la llibertat. "Si parlem d'Ucraïna, vull dir-vos que aquesta és la nostra manera de viure", ha assegurat, i ha insistit que "la guerra ha intentat posar fi a la manera de fer europea. No ho permetrem", ha asseverat.

"Teniu el poder de garantir la nostra victòria, que és la vostra"

En el discurs, Zelenski ha reivindicat "la història comuna europea", la qual tots els ucraïnesos haurien de poder gaudir. Putin, ha assegurat, vol destruir els valors ucraïnesos "i després anirà pel europeus". Per fer-ho, "el Kremlin ha intentat eliminar el valor de la vida humana deliberadament. Les vides dels russos ja no tenen valor, només les que estan al Kremlin. Hi ha russos que només són armes", ha lamentat. La resposta d'Europa a tot això, en resum, "ha de ser no", i s'ha dirigit als eurodiputats: "Cadascun de vosaltres té el poder de garantir la nostra victòria, que és la vostra. Hem defensat la manera de viure ucraïnesa, la manera de viure europea", ha insistit Zelenski. Per acabar, el mandatari ha celebrat que passaran a ser part de la UE i que "Ucraïna està guanyant. Glòria a Ucraïna!", ha conclòs. Un cop finalitzat el discurs i han sonat els himnes del país i la UE, Zelenski i Metsola han desplegat una bandera europea.