Vladímir Putin és un dels líders mundials que més vetat està per la comunitat internacional. Des de la invasió a Ucraïna, el president rus ha perdut molts aliats, especialment, a Europa. Això, tanmateix, podria estar canviant. El polèmic líder de Forza Italia, Silvio Berlusconi, ha presumit de la seva bona relació amb Putin i l'ha arribat a definir com "un home de pau". El seu partit s'ha afanyat a afirmar que Berlusconi no havia pronunciat aquelles paraules, però la mentida ha aguantat poc, ja que s'han filtrat els àudios on l'ex-primer ministre italià elogiava Putin i afirmava que havia restablert la seva relació amb ell. Berlusconi arribava a dir que ell és "el primer dels seus cinc amics de veritat".

"Els ministres russos ja han dit diverses vegades que estem en guerra amb ells, perquè subministrem armes i finançament a Ucraïna. Personalment, no puc donar la meva opinió perquè si s'explica a la premsa seria un desastre, però estic molt, molt, molt preocupat. He restablert les relacions amb el president Putin, una mica", afirma Berlusconi a la gravació, segons recull El País. El líder de Forza Italia sospitava de les conseqüències que les seves paraules tindrien si arribaven als mitjans, però això no li va impedir seguir parlant. 

Berlusconi va detallar com Putin li havia reglat ampolles de vodka i "una carta molt dolça" pel seu aniversari. Uns regals als que va respondre amb ampolles de Lambrusco i "una carta igualment dolça". El líder de Forza Italia arriba a dir: "El vaig conèixer com una persona pacífica i assenyada". 

Tot plegat hauria tingut lloc en una reunió del seu mateix partit el passat dilluns al Parlament, però ara la gravació ha arribat als mitjans malgrat la negativa de Forza Italia. En l'àudio. Berlusconi arriba a dir: "Massa sovint, sentim parlar d'intervenció amb bombes nuclears. Que Déu ens salvi i ens alliberi d'aquest perill. Ucraïna fins i tot ha demanat entrar a l'OTAN. Si s'unís a l'OTAN, la guerra seria mundial". Unes declaracions extremadament polèmiques que arriben en un moment decisiu per la negociació del pròxim govern italià. 

Situació crítica a Ucraïna

Mentre alguns polítics europeus apropen posicions a Putin, la invasió que va iniciar deixa malmesa la infraestructura elèctrica d'Ucraïna a les portes de l'hivern. Especialment, la nova onada d'atacs russos ha destruït en vuit dies el 30% de les centrals elèctriques d'Ucraïna i ha creat una situació crítica al país. "Tenim una situació crítica a tot el país, perquè una regió depèn d'una altra. Tot el país s'ha de preparar per a apagades tant del subministrament elèctric com d'aigua i calefacció", i "estalviar energia", ha afirmat el número dos del gabinet de la Presidència, Kyrylo Tymoshenko.