França ja s'està preparant per al pla Marshall per a la reconstrucció d'Ucraïna, que es posarà en marxa tan aviat com s'acabi la guerra provocada per Rússia. Més de 700 empreses franceses s'han reunit aquest divendres amb el president francès, Emmanuel Macron, i amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, aquest de forma telemàtica, per posar fil a l'agulla.

Segons ha indicat Macron en una piulada, ja s'està parlant de futures inversions. "Més de 700 empreses franceses s'han unit per satisfer les necessitats crítiques d'Ucraïna ara, preparar-se per a la reconstrucció del país i treballar en futures inversions. França està fent el seu paper per participar en la reconstrucció d'Ucraïna", ha indicat. Segons els càlculs de Kíev, per a la reconstrucció del país seran necessaris uns 750.000 milions d'euros. Es tracta d'una quantitat astronòmica, el doble del que calcula el Banc Mundial, però que segons Zelenski seria assumible si s'hi dediquen els fons russos que estan congelats.

Alemanya és l'altre gran país europeu que ha començat a preparar-se per al pla Marshall, si bé no consta una iniciativa amb les empreses com la que ha posat en marxa França. Al mes d'octubre, Berlín va acollir una cimera internacional sobre la reconstrucció d'Ucraïna, amb la participació de la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. A la trobada no es van decidir aportacions econòmiques, sinó propostes sobre com establir l'estructura que el país necessitarà per canalitzar les ajudes a una reconstrucció.

El canceller alemany, Olaf Scholz, va indicar a la trobada a l'octubre, que la reconstrucció d'Ucraïna "serà una feina de generacions", i va presentar-ho com una inversió de cara el futur. "Qui inverteix avui en la reconstrucció d'Ucraïna, inverteix en un futur Estat membre de la UE amb tot allò que comporta", va afegir. Però el canceller també va fer una crida a Kíiv: "Al mateix temps, tothom desitjaria veure-hi més fiabilitat de l'Estat de Dret, més transparència i una lluita decidida contra la corrupció". Scholz va parlar de cara a la reconstrucció, d'una Ucraïna desenvolupada, sostenible, resilient, capdavantera en la producció d'energia verda, garant de la seguretat alimentària i important centre tecnològic europeu.

El pla Marshall original va ser un programa que els Estats Units van impulsar per ajudar els països europeus a recuperar-se de la destrucció provocada per la Segona Guerra Mundial. Va ser presentat el 1947 pel secretari d'Estat, George Marshall, i encara que el seu nom oficial era European Recovery Plan, aviat se'l va conèixer com a pla Marshall. En virtut del pla, els Estats Units van oferir assistència tècnica i administrativa als països europeus, així com 13.000 milions de dòlars de l'època per reactivar les economies.