Rússia i la Xina han vetat aquest divendres la proposta de resolució presentada pels EUA davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre la guerra a Gaza, i demanava un alto el foc immediat. A més dels vots en contra de Rússia i la Xina, com a membres permanents, Algèria també ha manifestat la seva oposició a la mesura, mentre que la Guyana s'hi ha abstingut. Els altres membres del Consell de Seguretat sí que han manifestat el seu suport a la resolució dels EUA. 

La resolució, que s'havia negociat durant un mes i ha requerit pel cap baix sis esborranys, ha estat rebutjada pel seu vocabulari equívoc, ja que —en paraules de l'ambaixador rus, Vassili Nebénzia, prèvies al vot— no feia una crida clarament a l'alto el foc, sinó que es limitava a considerar "imperatiu un alto el foc immediat i sostingut per protegir els civils de totes dues parts".

"Els Estats Units han intentat vendre'ns un producte emprant la paraula 'imperatiu' en la seva resolució. No ens sembla suficient. Cal exigir un alto el foc", ha manifestat, tal com recull Europa Press. La proposta dels EUA feia una crida a un "alto el foc sostingut, imperatiu i immediat" donada la necessitat "urgent d'expandir el flux d'ajuda humanitària a Gaza" i vinculava el cessament de les hostilitats a l'alliberament dels ostatges israelians en mans de Hamàs, tal com ha apuntat abans del vot la representant nord-americana Linda Thomas-Greenfield.

La UE també pressiona per a un alto el foc

La declaració de la UE, en una cimera de Brussel·les dijous a la nit, ha marcat la primera vegada que els líders europeus han acordat una declaració sobre l'Orient Mitjà des d'octubre. 

La declaració de la UE exigeix “l'alliberament incondicional de tots els ostatges” per part de Hamàs, però no fa dependre la seva exigència d'aturar les operacions militars israelianes d'un acord. A Brussel·les, Charles Michel, president del Consell Europeu, ha dit que els 27 membres de la UE havien acordat "una declaració forta i unificada sobre l'Orient Mitjà" que incloïa una crida a un "accés humanitari ple i segur a Gaza".

El text de vuit paràgrafs de la UE expressa preocupació profunda pel “risc imminent de fam causat per una entrada insuficient d'ajut a Gaza”. Segons el mateix diari britànic, un diplomàtic europeu ha destacat que el canvi en el llenguatge nord-americà en el seu projecte de resolució va contribuir a aclarir el camí cap a un consens de la UE sobre una declaració europea, i va permetre a països com Àustria i la República Txeca "revisar la seva posició".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!