Els republicans escocesos es preparen per a la cerimònia de coronació del rei Carles III el maig de l'any que ve. Segons publica aquest dimecres The National, els grups Campanya d'Independència Radical, la Nostra República i els Verds escocesos enllesteixen els preparatius per convocar protestes antimonàrquiques a Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Els escocesos planegen concentrar-se a la famosa Calton Hill d'Edimburg i reclamar al Parlament de Westminster que es facin públiques totes les declaracions del nou monarca quan es discuteixin lleis en la seva presència. 

EuropaPress protesta republicana carles iii monarquia regne unit escocia
Protesta republicana a Edimburg després de la mort de la reina Elisabet II / Isobel Frodsham / Europa Press

Republicanisme escocès

Si bé en altres indrets del món el republicanisme va de bracet del nacionalisme, com ara a Irlanda del Nord o a Catalunya, un 60% dels ciutadans escocesos sí que volen romandre una monarquia, encara que estiguin a favor de la independència. Això es veu al Partit Nacional Escocès (SNP) de Nicola Sturgeon, per exemple. Quelcom que la Casa Reial britànica ha sabut explotar. I és que cal recordar que la desapareguda reina Elisabet II va decidir morir a Escòcia, país molt estimat per a ella i del qual també n'era originària la reina Mare.

rei carles iii camilla escocia edimburg Andrew Milligan europa press
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, saluda el rei Carles III d'Anglaterra / Europa Press

S'estanca el suport per la monarquia amb l'ascensió de Carles III

Segons el darrer barem de YouGov, el suport de la ciutadania per la monarquia s'ha estancat d'ençà de la mort d'Elisabet II. Malgrat les aparicions públiques dels nous monarques i les celebracions arreu del país, el mateix 60% de la població fa costat a la Família Reial. Una xifra que no suposa cap canvi des de la darrera enquesta feta el mes de juny, abans de la seva mort i enmig de les celebracions pel jubileu de platí de la reina desapareguda. Això contrasta amb el 73% dels britànics que hi estaven a favor l'any 2012. Amb tot, segueixen sent la majoria de la societat. Els mateixos resultats mostren que només el 25% volen abolir la monarquia, mentre el 15% no ho saben.