L'independentisme s'exhibeix com mai a Escòcia i Gal·les. L'organització a favor del dret a decidir dins el Regne Unit All Under One Banner ('tots sota una pancarta' en anglès), juntament amb la plataforma YesCymru, han celebrat l'èxit de la convocatòria de dues marxes per la independència a les capitals d'aquests països, Edimburg i Cardiff, ahir dissabte, coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum de l'1-O. Segons els organitzadors, la marxa pel centre de la capital gal·lesa va congregar unes 10.000 persones, fet que la converteix en la manifestació independentista més nombrosa de la història de Gal·les. A la capital escocesa, 7.000 assistents han omplert els carrers per exigir un segon referèndum d'autodeterminació, una xifra que suposa la participació més alta postcovid.

Manifestació històrica a Cardiff per l'annibyniaeth

L'èxit de convocatòria ha estat especialment celebrat pels gal·lesos, que mai en la història havien vist un nivell d'assistència tan alt a favor de la independència o annibyniaeth, com li diuen ells. A banda de la crisi econòmica i política que encara el nou i impopular Executiu de la conservadora Liz Truss, sembla que la mort d'Elisabet II i la proclamació del nou príncep de Gal·les ha afavorit que la ciutadania es repensi el seu paper dins la Unió i les imposicions que els venen des de Westminster. De fet, en els darrers comicis al país, l'històric partit independentista, Plaid Cymru, va arreplegar més del 20% dels vots. Segons les enquestes més recents del portal YouGov, el 25% dels gal·lesos votarien a favor de la independència-- un 36% si no es tenen en compte els indecisos-- fet que suposa quatre punts més que a principis d'any. L'increment en el suport a l'autodeterminació es va materialitzar, a més, en la primera marxa independentista postpandèmia, celebrada el març a Wrexham, on van assistir 8.000 persones.

La marxa més nombrosa a Escòcia des de la covid

A Escòcia, la marxa per la independència convocada a Edimburg també va ser tot un èxit, i la més nombrosa des de l'inici de la pandèmia de la covid. Si bé els seus compatriotes gal·lesos han exigit el dret a decidir, la marxa d'aquest dissabte a Edimburg ha servit per exigir el segon referèndum d'autodeterminació del país. Una consulta que ja ha estat rebutjada per tres primers ministres conservadors, Theresa May, Boris Johnson i Liz Truss, però que el govern escocès, amb els nacionalistes de l'SNP al capdavant, tenen la intenció de tirar endavant encara que sigui unilateralment.