La líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, ja ha anunciat la data per a la reunió extraordinària que decidirà el camí a segur cap al segon referèndum, després que el Tribunal Suprem britànic declarés inconstitucional convocar un referèndum sense pactar amb Londres. Serà el 19 de març del 2023 a Edimburg, que els militants nacionalistes participaran en una 'conferència de la democràcia' a fi de traçar l'estratègia per exercir l'autodeterminació a les eleccions generals del Regne Unit i convertir-les en unes plebiscitàries. L'anunci ha estat rebut per part del moviment pel 'Sí' com una dilació innecessària en el procés independentista. Altres aposten per dur a terme el referèndum de facto al parlament escocès, a Holyrood, on els joves de 16 i 17 anys també poden votar, en comptes del britànic. També hi ha corrents que rebutgen aquest pla del tot perquè consideren que la independència no es pot assolir en el marc legal de la Unió i advoquen per obstaculitzar el funcionament de Westminster i forçar una negociació amb Londres.

Sturgeon anuncia la conferència de l'SNP sobre el referèndum de facto

En un missatge al seu compte oficial de Twitter, Nicola Sturgeon ha dit: "La Conferència Extraordinària de l'SNP per discutir i decidir el camí d'ara endavant a fi d'assegurar la independència arran del veredicte del TS tindrà lloc a Edimburg el 19 de març". La mandatària escocesa ja havia avançat que celebraria una reunió d'urgència el discurs que va pronunciar en fer-se públic el bloqueig de la justícia britànica, ara fa tres setmanes. Alguns militants independentistes han criticat que la conferència es faci esperar quatre mesos, sobretot enmig d'un creixement notable de partidaris de la independència

Plebiscitàries a Escòcia

Després del bloqueig al segon referèndum per part dels tribunals britànics, el govern escocès té molt poques opcions per mantenir-se dins el marc constitucional del Regne Unit i tornar a posar les urnes. Tot i assegurar que convertir els comicis generals vinents en un referèndum de facto és l'"opció més evident" per continuar el procés, no queda tan clar com s'implementaria el resultat en cas que el 'sí' guanyés per majoria. I aquesta és, precisament, una de les qüestions: quin seria el resultat mínim per cantar victòria? Des de l'SNP advoquen per arreplegar més del 51% del vot popular. De la mateixa manera, tancar una coalició a favor del 'sí' per tal de resignificar les eleccions com un referèndum de facto podria no ser un escenari gaire realista, tenint en compte les desavinences entre l'SNP i el partit de l'exprimer ministre Alex Salmond (Alba). Amb tot, i que el nou líder dels nacionalistes a Westminster, Stephen Flynn no hagi tancat la porta a un pacte. A més, Sturgeon haurà d'assumir que la resta de partits no-independentistes no se sumaran a la campanya del referèndum de facto i, per tant, corren el risc que la població no s'ho prengui com Sturgeon voldria.