El president rus, Vladímir Putin, no atura les reunions. En aquest cas, s'ha reunit amb el seu homòleg bielorús, Aleksandr Lukaixenko, dues vegades en les últimes 24 hores per "finalitzar molts temes". Així ho hauria informat l'agència estatal bielorussa Belta. Les reunions han tingut lloc a Sant Petersburg, durant l'esmorzar del dimarts, al Museu Rus, i també una cimera informal de la Comunitat d'Estats Independents (CEI) aquest dimarts a la nit. 

Bielorússia realitza exercicis militars

El president de Bielorússia va afirmar la setmana passada, en una reunió amb l'alt comandament de l'exèrcit bielorús, que els exercicis militars que tenen lloc al país obeeixen a l'"augment de les amenaces". "Vols la pau, prepara't per a la guerra. Això no ho vaig inventar jo ni vostès", ha dit el mandatari als seus caps militars, citat per l'agència oficial bielorussa Belta.

Va explicar que va fer servir aquesta expressió per respondre a les especulacions sobre els desplaçaments de les tropes bielorusses i les de l'agrupació militar conjunta bielorús-russa, creada per reaccionar conjuntament a les amenaces a la Unió Estatal Rússia-Bielorussa.

Segons Minsk, el component rus d'aquesta agrupació regional està format per fins a 9.000 militars, uns 170 tancs, fins a 200 vehicles blindats de combat i fins a 100 canons i morters amb un calibre de més de 100 mil·límetres. "Hem portat i duem a terme exercicis. Ara s'efectuen en vista de la situació creada i de l'augment de les amenaces", ha dit Lukaixenko, que va recalcar que les tropes bielorusses i de l'agrupació conjunta són traslladades al territori del país "on es consideri necessari".

Putin pressiona Lukaixenko

Aquestes trobades de Vladímir Putin amb el seu homòleg bielorús, no són casualitat ni novetat. Tot just aquest mes, Putin ha visitat Minsk, la capital de Bielorússia. No ho feia des del 2019 i aquesta visita ja ha aixecat polseguera i temors que el líder rus intenti arrossegar el president bielorús a una guerra a Ucraïna des del nord. En aquest sentit, el representant del Kremlin hauria encetat una conversa amb Lukaixenko sobre cooperació militar estreta. La visita ha sorprès tothom, però a Kíiv ja es dona per fet que Moscou està pressionant el país perquè comenci una ofensiva terrestre contra Ucraïna. La visita, cal recordar, va produir-se just abans que Bielorússia encetés aquests nous exercicis militars per sentir-se amenaçada. 

Una policia fortament armada

Per altra banda, en aquest context de temor i alerta màxima que descriu el mateix president del país, s'ha posat en marxa el primer destacament policial fortament armat creat per ordre del mateix Lukaixenko. Aviat apareixeran a totes les regions per lluitar contra els enemics interns, segons expliquen alguns periodistes del país. Compareu això amb la manera com està equipat l'exèrcit bielorús, i veureu on el règim veu l'amenaça més gran.

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe