El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha afirmat aquest dijous, en una reunió amb l'alt comandament de l'exèrcit bielorús, que els exercicis militars que tenen lloc al país obeeixen a l'"augment de les amenaces". "Vols la pau, prepara't per a la guerra. Això no ho vaig inventar jo ni vostès", ha dit el mandatari als seus caps militars, citat per l'agència oficial bielorussa BELTA.

Va explicar que va fer servir aquesta expressió per respondre a les especulacions sobre els desplaçaments de les tropes bielorusses i les de l'agrupació militar conjunta bielorús-russa, creada per reaccionar conjuntament a les amenaces a la Unió Estatal Rússia-Bielorussa.

Segons Minsk, el component rus d'aquesta agrupació regional està format per fins a 9.000 militars, uns 170 tancs, fins a 200 vehicles blindats de combat i fins a 100 canons i morters amb un calibre de més de 100 mil·límetres. "Hem portat i duem a terme exercicis. Ara s'efectuen en vista de la situació creada i de l'augment de les amenaces", ha dit Lukaixenko, que va recalcar que les tropes bielorusses i de l'agrupació conjunta són traslladades al territori del país "on es consideri necessari".

Bielorússia comparteix al sud frontera amb Ucraïna i precisament des del seu territori les tropes russes van llançar la seva frustrada ofensiva sobre Kíiv al començament de la campanya militar ordenada pel president rus, Vladímir Putin, fa gairebé deu mesos. "No podem excloure una agressió al nostre país. Veiem que els nostres veïns tenen aquesta disposició", ha dit Lukaixenko, a qui les autoritats d'Ucraïna acusen de ser "còmplice de l'agressió russa"

Putin visita Bielorússia per primer cop des del 2019

Vladímir Putin ha visitat Minsk, la capital de Bielorússia. No ho feia des del 2019 i aquesta visita ja ha aixecat polseguera i temors que el líder rus intenti arrossegar el president bielorús a una guerra a Ucraïna des del nord. En aquest sentit, el representant del Kremlin hauria encetat una conversa amb el seu homòleg sobre cooperació militar estreta. La visita ha sorprès tothom, però a Kíiv ja es dona per fet que Moscou està pressionant el país perquè comenci una ofensiva terrestre contra Ucraïna. 

Tot i la trobada, Rússia continua enviant drons i castigant la xarxa elèctrica del país. Quan es va produir la trobada, el Kremlin havia enviat una nova onada de drons kamikaze que haurien malmès "infraestructura clau" a la capital i també als voltants, segons l'alcalde de la ciutat, Vitali Klitxkò. Des d'una roda de premsa conjunta a Minsk, dilluns al vespre, els dos líders haurien acordat continuar una sèrie d'exercicis militars conjunts. Aquests són precisament els que haurien generat alarma a Ucraïna.

 

Imatge principal: El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko (esquerra) i el president rus, Vladímir Putin, durant la trobada d'aquesta setmana / Efe