El president rus, Vladímir Putin, ha visitat Minsk, la capital de Bielorússia. No ho feia des del 2019 i aquesta visita ja ha aixecat polseguera i temors que el líder rus intenti arrossegar el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, a una guerra a Ucraïna des del nord. En aquest sentit, el representant del Kremlin hauria encetat una conversa amb el seu homòleg sobre cooperació militar estreta. La visita ha sorprès tothom, però a Kíiv ja es dona per fet que Moscou està pressionant el país perquè comenci una ofensiva terrestre contra Ucraïna. 

La reunió s'hauria produït només hores després que Rússia hagués enviat una nova onada de drons kamikaze que haurien malmès "infraestructura clau" a la capital i també als voltants, segons l'alcalde de la ciutat Vitali Klitxkò. Des d'una roda de premsa conjunta a Minsk, dilluns al vespre, els dos líders haurien acordat continuar una sèrie d'exercicis militars conjunts. Aquests són precisament els que haurien generat alarma a Ucraïna. 

"Hem acordat continuar prenent totes les mesures necessàries junts per garantir la seguretat dels nostres països. Donar prioritat a l'entrenament de tropes, augmentar la preparació per al combat... i continuar la pràctica d'exercicis conjunts regulars i altres activitats d'entrenament operatiu i de combat", ha exposat el líder rus. En aquest sentit, Lukaixenko ha definit Rússia com "el seu aliat més proper i soci estratègic" i també ha arribat a dir que Bielorússia no podria protegir la seva "independència sola". 

Les maniobres del Kremlin sobre Bielorússia

El Kremlin s'ha esforçat durant anys per profunditzar la integració amb Bielorússia, que depèn, força de Moscou pel petroli i préstecs amb descompte. Lukaixenko s'ha resistit, per ara, a la reunificació total amb Rússia, tot i l'aïllament del país d'Occident, després de la brutal repressió de les protestes a favor de la democràcia l'any 2020.

Putin ja ha dit aquest dilluns que no volia “absorbir” a ningú i ha acusat a “enemics” no especificats d'intentar detenir la integració de Rússia amb Bielorússia. La conferència de premsa ha tingut lloc després d'una advertència d'alts funcionaris i comandants militars ucraïnesos que Rússia podria intentar una altra vegada envair Ucraïna des del nord.

Zelenski està preparat

Malgrat aquest perill imminent, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit aquest diumenge mateix que Ucraïna estava llesta "per a tots els escenaris de defensa possibles" contra Moscou i el seu aliat. "Protegir la nostra frontera, tant amb Rússia com amb Bielorússia, és la nostra prioritat constant", ha exposat Zelenski després d'una reunió amb l'alt comandament militar d'Ucraïna. “Ens estem preparant per a tots els possibles escenaris de defensa”.

Però la por no és gratuïta. Lukaixenko ha permès prèviament que el Kremlin faci servir el seu país com a plataforma per enviar desenes de milers de tropes russes a Ucraïna, mentre que avions de guerra russos s'han enlairat de bases bielorusses.

Tot i això, Lukaixenko ha passat per tot arreu de puntetes. No es va unir a la guerra directament ni va enviar les seves pròpies tropes a la lluita, i de vegades fins i tot va criticar subtilment la invasió, dient que sentia que el conflicte s'estava “prolongant”. Una sèrie d'exercicis militars realitzats amb Rússia a la frontera de Bielorússia durant l'últim mes han tornat a generar temors que Bielorússia estigui a punt d'entrar a la guerra.

Hores abans de la visita de Putin, el Ministeri de Defensa de Bielorússia va anunciar la finalització dels darrers exercicis militars instantanis, que Lukaixenko havia ordenat per verificar la "preparació per al combat" de l'exèrcit de la nació.

 

Imatge principal:  el president rus, Vladímir Putin, vista Minsk per parlar amb el president bielorús, Alexandr Lukaixenko / Efe