La triomfadora de les eleccions italianes del passat 25 de setembre, la ultradretana Giorgia Meloni, es prepara per presentar la llista de ministres amb els quals buscarà obtenir l'encàrrec del president Sergio Mattarella per formar un nou govern al país. D'aquesta forma, la política d'extrema dreta pretén aconseguir el vistiplau del president italià i la posterior ratificació del Parlament abans de finals de mes. Ara per ara, però, l'elecció de ministres està lluny de completar-se. Així doncs, la clara victòria del bloc de la dreta a les eleccions d'Itàlia no s'està traduint en una formació ràpida del nou executiu italià.

Les carteres que estan produint més maldecaps a Meloni són les d'Economia, Interior i Exterior. En primer lloc, el líder del principal soci de govern, Matteo Salvini de la Lliga, aspira a controlar la cartera d'Interior, des d'on el 2018 va impulsar la seva fèrria política de ports tancats a les ONG que rescaten immigrants. Precisament, Salvini va ser jutjat ara fa un any per un suposat delicte de segrest de persones per bloquejar al mar durant prop de 20 dies uns 150 migrants rescatats per l'ONG espanyola Open Arms el 2019. Matteo Salvini no descarta tampoc quedar-se amb el ministeri d'Infraestructura, del qual depèn la Guarda Costera que li permetria desenvolupar les seves polítiques antiimmigració.

Les exigències de Silvio Berlusconi

El tercer partit del bloc de la dreta, Força Itàlia de Silvio Berlusconi, estaria exigint, segons apunten diferents mitjans italians, les carteres de Justícia i almenys un ministeri entre Educació, Agricultura i Salut. La cartera de Justícia, epicentre de la guerra que va mantenir en les darreres dècades Berlusconi, assetjat per escàndols sexuals, econòmics i criminals, seria una de les exigències del partit de l'empresari de 86 anys. A més, el propietari de Mediaset també hauria demanat per al seu partit el control de les televisions públiques. Una doble atribució que encaixa perfectament amb totes les seves velles inquietuds com a empresari. De moment, Giorgia Meloni no ha cedit en cap dels dos requeriments.

El titular del ministeri d'Economia és a hores d'ara una incògnita. La idea de la política neofeixista per aquesta cartera és convèncer l'expresident del Banc Central Fabio Panetta, segons apunta la premsa italiana, o bé donar continuïtat a l'actual ministre d'Economia, Daniele Franco. No obstant això, tots dos candidats a ocupar aquest càrrec estarien pugnant per ser el pròxim governador del Banc d'Itàlia i, ara per ara, refusarien la cartera d'Economia. De fet, aquesta és una de les carteres més rellevants sobretot de cara al pla de recuperació europeu, del qual Itàlia n'és un dels principals receptors, al voltant de 200.000 milions d'euros.

antonio tajani força italia
Antonio Tajani, candidat a la cartera d'Exterior / Foto: Fabio Sasso

Tranquil·litat de Giorgia Meloni

El ministeri d'Exteriors seria per al número dos de Berlusconi i expresident del Parlament Europeu, Antonio Tajani. El fundador de Força Itàlia apareix com el candidat més ferm per a la Cancelleria. Un cop estiguin definits els noms d'aquestes carteres, Meloni podrà presentar de manera oficial el gabinet per a l'aprovació del mandatari. En cas de no haver-hi vets del cap de l'Estat, quedarà format el nou Executiu, que tindrà un màxim de deu dies per buscar el vot de confiança de la meitat més un dels membres de cada cambra per quedar definitivament confirmat.

"No canviarem les nostres idees polítiques", ha piulat el partit d'extrema dreta italià, que no vol donar aire a les informacions de les dificultats de Meloni per formar el nou executiu. "Els governs són polítics quan reben un mandat popular, una guia política, una majoria nascuda de les urnes, i no als palaus, i tenen un programa i una visió clara", ha assegurat Giorgia Meloni en un discurs poc clar sobre qui formarà part del nou govern d'Itàlia. Per la seva banda, Matteo Salvini està en contacte constant amb els seus aliats i ha defensat "un optimisme creixent, sense vetos ni esculls". "Es confirma la determinació de trobar un acord global i igual als reptes que esperen Itàlia", han afirmat fonts de la Lliga.

Les presidències de les dues cambres

La XIX legislatura a Itàlia comença aquest dijous amb la primera sessió a la Cambra dels Diputats i al Senat. Paral·lelament a la formació d'un nou govern, un altre entrebanc amb què s'han trobat els tres futurs socis de govern és l'elecció de les presidències d'ambdues cambres de representants italianes. Per a president del Senat, Germans d'Itàlia volen que sigui elegit un dels fundadors i braç dret de Giorgia Meloni, el veterà Ignazio La Russa, mentre que la presidència del Parlament aniria per a la Lliga amb Riccardo Molinari. Per tant, Força Itàlia de Silvio Berlusconi es quedaria sense cap presidència.