La coalició formada per Germans d'Itàlia (FdI), Lliga i Forza Italia (FI) ha guanyat les eleccions generals amb majoria absoluta i la ultradretana Giorgia Meloni, de 45 anys, serà la primera dona al davant del govern al país, el més de dretes des del final de la Segona Guerra Mundial. "Governarem aquesta nació per tots els italians" per "exaltar el que uneix i no el que divideix, perquè el nostre objectiu és que els italians puguin estar orgullosos de ser-ho", va dir en les primeres declaracions una Meloni somrient, que ara ha de rebre l'encàrrec del cap de l'Estat, Sergio Matterella, de formar govern. L'aliança entre Meloni (FdI), el sobiranista Matteo Salvini (Lliga) i el conservador Silvio Berlusconi (FI) ha aconseguit prop d'un 43 % dels vots, per la qual cosa tindrà majoria absoluta tant a la Cambra de Diputats com al Senat, i es queda molt a prop de copar els dos terços del Parlament, cosa que li permetria canviar la Constitució sense necessitat de consens.

📖 Així és el programa de Germans d’Itàlia, el partit de Giorgia Meloni
 

"És el temps de la responsabilitat", va emfatitzar Meloni el mateix diumenge a la nit, al mateix temps que es va queixar d'haver "tingut una campanya violenta i agressiva", però "Itàlia i la Unió Europea necessiten la contribució de tots davant la situació complexa en què ens trobem". FdI és el partit més votat amb un 26,3%, amb una pujada meteòrica respecte a les anteriors eleccions, en què va obtenir un 4,3%, gràcies a Meloni, l'única oposició a l'anterior govern de Mario Draghi i que representa el canvi millor que cap altre polític italià, en ser jove i dona, encara que el feminisme no sigui una de les seves batalles. La Lliga suma un 8,9% i Forza Italia un 8,1%, els pitjors resultats de la seva història, i encara que almenys aquesta nit la victòria de la coalició sembla maquillar-los, Salvini haurà d'assumir el seu paper de comparsa de Meloni a l'Executiu, després que el seu partit es quedés molt lluny del 17% de les passades eleccions. Per la seva banda, el líder del Partit Demòcrata (PD), Enrico Letta, ha aconseguit un 19,2% dels vots.

L'abstenció a les eleccions d'Itàlia 2022

Una de les dades més esperades al tancament de les escoles era la de l'abstenció, ja que es preveia àmplia i així ha estat: un 35% dels italians no han acudit a les urnes, una xifra que es converteix en la més alta a la història dels comicis generals italians, en superar el 27% del 2018. En particular s'ha notat una baixada del vot al sud, on no obstant Conte i el M5S han obtingut els seus millors resultats, amb més del 40 % dels vots de Nàpols, a causa de la seva lluita per mantenir algunes mesures socials, com la renda de ciutadania per a les persones més vulnerables.