El tribunal de Palerm, a Sicília, inicia aquest dissabte el judici contra l'exministre de l'Interior italià Matteo Salvini per un delicte de segrest de persones per bloquejar el desembarcament d'unes 150 persones a bord del vaixell Open Arms. Segons l'ONG catalana, durant la primera vista judicial es decidirà sobre l'admissió dels testimonis que han demanat les parts en el procediment, on també s'ha personat l'Ajuntament de Barcelona, que exerceix d'acusació. En un missatge a les xarxes socials, Salvini ha dit que va a Palerm "amb el cap ben alt" per afrontar el judici.

Els fets es remunten a l'estiu del 2019, quan un decret impulsat per l'exministre va impedir que el vaixell d'Open Arms desembarqués amb 147 persones a bord rescatades a alta mar. El vaixell va estar aturat vint dies fins que el fiscal d'Agrigento (Sicília) ho va permetre. Arran d'això, l'entitat va impugnar el decret i es va obrir un procediment penal en la qual l'organització humanitària és denunciant.

Amb la seva incorporació a la causa, l'Ajuntament de Barcelona i vol "denunciar l'obstrucció de Salvini a la tasca humanitària de salvament marítim, així com reclamar danys econòmics i morals", ja que en aquell moment l'Ajuntament de Barcelona i l'organització de rescat tenien un conveni per finançar l'expedició humanitària.

Barcelona demanarà reparació pels danys causats a la ciutat

 L'Ajuntament de Barcelona demanarà una reparació simbòlica i econòmica pels danys causats a la ciutat "i als seus valors" amb el 'segrest' de l'Open Arms l'estiu del 2019, segons informa l'ACN. El consistori hi estarà representat per un advocat, ja que la institució és acusació civil en el procediment penal. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha assegurat en declaracions als mitjans que consideren que els atacs de Salvini contra l'ONG i la immigració ho són també "contra el conjunt de la ciutat". Serra espera que el judici pel 'segrest' durant prop de vint dies del vaixell d'Open Arms creï un precedent i sigui un "avís" per als líders europeus davant d'una deriva "preocupant" de la política migratòria europea.

Richard Gere testificarà

Fa unes setmanes es va saber que l’actor Richard Gere testificarà durant el judici a Salvini. Salvini, al seu dia, es va mostrar sorprès. "He sabut que entre altres testimonis que vindran a acusar-me de ser racista, agressor, legista, han convocat a Richard Gere per intentar enviar-me a la presó", detallava. 

"Jo pensava que era un actor, no sé per què ho han convocat. A la meva advocada li he dit que hem de respondre almenys a Raoul Bova, Lli Banfi i Checco Zalone, persones de més nivell", deia amb ironia Salvini, fent referència a diversos actors italians, abans d'afegir: "almenys aquell dia li demanaré un autògraf i l'hi portaré al meu fill".

Els fets

L’agost de 2019, Gere es trobava al vaixell Open Arms on durant més de 20 dies van quedar-se bloquejats uns 150 migrants rescatats en aigües líbies. L'actor ajudava als voluntaris de l'ONG i va parlar amb molts dels migrants.

El llavors ministre de l'Interior va negar durant 21 dies el desembarcament dels migrants que havien estat rescatats al mar l'ONG. L'odissea va concloure en la nit del 20 d'agost, quan la Fiscalia va permetre el desembarcament a Lampedusa dels 83 immigrants que quedaven a bord, ja que molts havien estat evacuats abans i fins i tot s'havien tirat a l'aigua per arribar nedant a la costa.

El fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha manifestat el seu desig que es faci "justícia" a les portes del procés a Salvini. En una entrevista a TV3, Camps ha afirmat que "és un èxit que es jutgi a aquest senyor, que la justícia el senti, li faci les preguntes que toca i a veure què diu i com ho argumenta". L'activista també ha assegurat que fins que Richard Gere no va dir la seva no es va internacionalitzar el conflicte i van començar "a passar vergonya moltes persones".

 

Imatge principal: Un menor a bord de l'Open Arms espera el desembarcament del vaixell / Open Arms