El president del Consell Europeu, Charles Michel, s'ha sumat aquest divendres a la petició de reforma que va fer el president nord-americà, Joe Biden, davant l'Assemblea General de l'ONU, i ha demanat que es reformi el Consell de Seguretat perquè es puguin suspendre "automàticament" els membres permanents que desencadenen guerres "no provocades", "injustificades" i "condemnades per l'Assemblea General". Així ho ha dit en una intervenció a l'Assemblea General de l'ONU, en la qual ha defensat que "una reforma és necessària i urgent" també perquè "el dret a veto hauria de ser l'excepció, malgrat que ha esdevingut la regla" a la pràctica.

"Millores radicals"

"La Cimera sobre el Futur del 2024 ha de ser una oportunitat històrica per fer aquestes millores radicals", ha dit el president del Consell Europeu davant l'Assemblea General després de donar suport a una reforma de l'òrgan amb més poder de les Nacions Unides. En la seva intervenció, Michel ha acusat Rússia d'estar fent una "guerra de colonització" a Ucraïna basada en "l'imperialisme i la revenja" i ha demanat a Moscou "aturar" les "amenaces" nuclears. A més, ha instat les potències emergents, especialment la Xina, a "participar sincerament en els esforços col·lectius per la pau i el desenvolupament". "El Kremlin intenta, espero que en va, mobilitzar la resta del món contra un enemic imaginari", ha reblat.

Reformar el Consell de Seguretat

Biden va obrir aquest dijous el meló de la reforma en el Consell de Seguretat, i va fer una crida a restringir l'ús de vetos en les resolucions de l'òrgan, a més d'augmentar el nombre de països que l'ocupen de manera permanent i no permanent, per tal de fer-lo més "inclusiu" als estats que normalment queden fora de les decisions transcendentals per a la comunitat internacional. Quant a l'ús del veto, va argumentar que els membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides haurien de defensar constantment la carta de les Nacions Unides i abstenir-se de l'ús del veto, excepte en situacions extraordinàries, per assegurar que el Consell continua sent creïble i eficaç. Actualment, els membres permanents del Consell de Seguretat són la Xina, França, Estats Units, Rússia i el Regne Unit. A parer del president dels EUA, s'ha d'afegir  "seients permanents per a països de l'Àfrica, Amèrica Llatina i el Carib", perquè "ha arribat el moment que aquesta institució es torni més inclusiva, de manera que puguem respondre millor a les necessitats del món actual".