"Inseguretat alimentària, temperatures de rècord, inundacions, sequeres, la covid-19, inflació, i una guerra brutal i innecessària". Aquestes són les principals preocupacions per a la comunitat internacional que el president dels Estats Units, Joe Biden, ha llistat aquest dimecres en la seva adreça davant l'Assemblea General de les Nacions Unides. Per al líder nord-americà, "Rússia ha violat els fonaments de la Carta de l'ONU sense vergonya" en la seva invasió d'Ucraïna, i ha posat en perill a tot el món amb la incertesa que la guerra ha generat. En aquesta mateixa línia, Biden ha proposat un augment dels membres permanents i no-permanents del Consell de Seguretat de l'ONU, l'únic òrgan de l'organització amb poder per fer efectives les resolucions que aprova, a més de restringir l'ús del veto. D'aquesta manera, els EUA busquen frenar l'avenç dels interessos russos i equilibrar la balança de poder. Actualment, els membres permanents del Consell de Seguretat són la Xina, França, Estats Units, Rússia i el Regne Unit.

Canviar l'ONU per fer-la "creïble"

Durant l'adreça a l'Assemblea General, Biden ha proposat dur a terme canvis dins la mateixa ONU, per tal de fer-la més "creïble" i "eficaç" davant problemes com ara el de la guerra a Ucraïna. En concret, ha demanat ampliar el nombre de membres permanents i no-permanents del Consell de Seguretat, l'únic amb poder per emetre resolucions vinculants, i que sovint es troba encallada pels vetos que els països de diferents esferes d'influència llancen contra els altres, com ha estat el cas de la invasió russa. "Si les nacions poden perseguir les seves ambicions imperials sense conseqüències, llavors posarem en perill tot el que aquesta mateixa institució representa", ha alertat Biden. "Els Estats Units donen suport a l'augment del nombre de representants permanents i no permanents del Consell. Això inclou seients permanents per a aquelles nacions que hem secundat durant molt de temps — seients permanents per a països d'Àfrica, Amèrica Llatina i el Carib", ha detallat. "Ha arribat el moment que aquesta institució es torni més inclusiva, de manera que puguem respondre millor a les necessitats del món actual", ha afegit. Quant a l'ús del veto, ha argumentat que els membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides haurien de defensar constantment la carta de les Nacions Unides i abstenir-se de l'ús del veto, excepte en situacions extraordinàries, per assegurar que el Consell continua sent creïble i eficaç.

Biden acusa Putin de voler acabar amb el "dret a existir" d'Ucraïna

En el seu discurs davant l'ONU, Biden s'ha centrat en la guerra contra Rússia i els seus efectes en la comunitat internacional. "Una guerra triada per un sol home, per ser directes. Parlem amb termes simples: un membre permanent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha envaït el seu veí. Ha intentat esborrar una nació sobirana del mapa", ha etzibat. El president dels EUA també ha fet referència a la mobilització militar parcial anunciada pel president rus, Vladímir Putin, a més del risc nuclear i els referèndums falsos en els territoris ocupats per annexar-los. "Aquesta guerra busca acabar amb el dret a Ucraïna a existir, dit d'una manera simple", ha reblat.