Les eleccions a Escòcia s'acosten i augmenta la pressió sobre Boris Johnson per permetre un segon referèndum d'independència. El Financial Times publica avui una enquesta elaborada per l'empresa Ipsos Mori on indica que el 51% dels britànics donarien suport a un segon referèndum d'independència del territori si l'Scottish National (SNP) s'imposa de nou a les urnes el pròxim 6 de maig.

L'enquesta mostra les opinions de 8.500 persones i mostren el suport britànic a repetir la consulta de l'any 2014, quan els escocesos van votar quedar-se al Regne Unit per un total de 55% dels escons, segons el diari. Amb tot, les darreres enquestes mostren un suport cada cop més gran a la independència i, d'imposar-se a les urnes, l'SNP vol impulsar un nou referèndum pel 2023

Segons indica el diari, les enquestes recents suggereixen que el SNP s'emportarà més de la meitat dels 129 escons al parlament escocès en les eleccions que se celebraran el mes que ve. Fins i tot si l’SNP es queda curt, les enquestes suggereixen que els diputats independentistes seguiran sent majoria a la cambra de Holyrood, a Edimburg.

"Si el SNP guanyés la majoria d'escons, cosa que sembla probable que si es mantenen els nivells actuals de suport, serà molt més difícil per al govern britànic negar un segon referèndum sobre la independència", ha dit Emily Gray, directora general d'Ipsos Mori Escòcia, en declaracions al rotatiu.

Johnson ha insistit que no permetrà que es repeteixi un referèndum d'independència a Escòcia. De moment, segons recull el diari, el govern britànic tampoc s'han pronunciat sobre els resultats de l'enquesta. 

A banda, l'enquesta d'Ipsos Mori també mostra incertesa generalitzada sobre el futur del país. Només un 24% dels enquestats va explicar que creia que el Regne Unit existiria en la seva forma actual d'aquí a deu anys. En canvi, el 53% va assegurar que creia que no i el 23% que no ho sabia. Gairebé el 60% dels enquestats van dir que pensava que la independència d'Escòcia debilitaria el Regne Unit, i el 41% va dir que els "semblaria trist".

 

Imatge principal, campanya pel referèndum d'independència a Escòcia / EFE