La majoria d'escocesos volen la independència del seu país respecte del Regne Unit. Així ho confirma l'enquesta de Savanta ComRes, una consultora britànica amb seu a Londres, i també les últimes 17 més que s'han publicat sobre aquest tema al llarg del 2020. La de Savanta ComRes és l'última i la que ha donat el suport més majoritari al 'Sí', un 57%.

De fet, es veu clarament que la tendència ha anat canviant de banda des del referèndum del 2014, ja que fins a 19 de les 23 enquestes publicades el 2020 han donat la victòria a l'independentisme escocès. 

Sobre quan hauria de ser aquest nou referèndum, un 52% dels enquestats pensen que hauria de celebrar-se durant la pròxima legislatura del Parlament escocès, la qual està prevista que comenci el pròxim 6 de maig, quan hi ha convocades noves eleccions a la cambra. Precisament aquest és l'objectiu que es va marcar durant la fase de desescalada la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. Cal destacar que només el 16% dels enquestats estan en contra de fer el referèndum.

El Brexit, l'impuls decisiu per a Escòcia

Aquest canvi de parer en l'opinió pública escocesa es deu, en bona part, al Brexit. I és que el 64% dels enquestats que no van votar en el referèndum del 2014 ara votarien que 'Sí'. Un percentatge similar, el 62%, són els votants que no van votar sobre la sortida del Regne Unit de la UE i ara votarien a favor de la separació d'Escòcia. 

Això no es pot deslligar dels mateixos resultats del referèndum sobre el Brexit a Escòcia. I és que fins el 62% es va oposar a la marxa del Regne Unit del Club dels 27, mentre que només un 38% va optar per la marxa del país.

El suport al 'Sí' dels joves

Mirant la demografia, és interessant veure que l'independentisme escocès és molt fort entre la joventut del país. Fins al 72% dels enquestats d'entre els 16 i els 34 anys està a favor de la secessió. Però també un més que notori 66% dels enquestats d'entre 35 i 54 anys votaria a favor del 'Sí'. El suport decau a mida que creix l'edat dels enquestats. Entre el 45% i el 49% dels preguntats entre els 55 i els 64 anys estan a favor de la independència, suport que cau a entre el 35% i el 37% en els majors de 65 anys.

Tot i la resistència del Partit Laborista escocès a una nova consulta, l'última enquesta publicada mostra que fins al 42% dels seus electors votarien a favor de la independència. A més, el 59% creuen que el Parlament que ha de decidir si es fa un nou referèndum és el d'Escòcia i no el de Westminster.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat