A poc més d'un mes de les eleccions al Parlament d'Edimburg, un sondeig publicat aquest diumenge pel dominical The Sunday Times ha donat la majoria als partits a favor de la independència d'Escòcia

Segons la consulta feta per aquest rotatiu sota la firma de Panelbase, el bloc de partits pro-independentistes -el Nacionalista Escocès (SNP), els Verds i Alba- poden guanyar 79 dels 129 escons que formen el Parlament de Hollyrood el pròxim 6 de maig. 

L'enquesta compta amb les entrevistes a 1.009 adults a Escòcia entre el 29 de març i l'1 d'abril.

65 escons per Sturgeon

El SNP de la primera ministra Nicola Sturgeon guanyaria 65 escons, dos més dels que té ara, mentre que els Verds sumarien dos fins a 8 seients. 

La nova formació Albacreada recentment pel que va ser primer ministre Alex Salmond, aconseguiria 6 escons

Finalment, els grans perdedors serien els conservadors, que obtindrien 24 seients (7 menys del que tenen ara), i els laboristes, amb 20 escons (4 menys), mentre que la resta aniria a altres formacions menors.

Tensions entre Salmond i Sturgeon 

El líder d'Alba, Salmond, podria tornar al Parlament escocès segons el diari, després de les tensions recentment viscudes amb Sturgeon, en relació amb unes acusacions d'assetjament sexual de les que va ser absolt. 

Per la seva banda, Sturgeon ha reiterat la seva intenció de convocar un segon referèndum sobre la independència escocesa després del de 2014, en el qual els votants van rebutjar la separació de la resta del Regne Unit. 

El projecte de llei pel segon referèndum

Aquest cop, escòcia ja té a punt la proposta de llei per la seva segona consulta d'independència.

El ministre d'assumptes constitucionals del govern escocès i president del Partit Nacional Escocès (SNP per les seves sigles en anglès), Michael Russell, va signar el passat 22 de març el projecte de llei que permetrà a escòcia celebrar el segon referèndum d'independència

"El Govern escocès creu que el poble d'Escòcia té dret a decidir com es recupera de la pandèmia i quin tipus de país desitgen construir després de la crisi. El govern creu que hauria d'haver-hi un referèndum d'independència en el pròxim període legislatura del Parlament escocès una vegada que hagi acabat la crisi de salut pública per la Covid-19", va explicar el ministre en el document on es publica la pregunta, la papereta i la possible data del referèndum.

 

Imatge principal, Nicola Sturgeon / EFE