L'exprimer ministre del Regne Unit John Major ha destacat al Financial Times que "el primer ministre Boris Johnson probablement té el dret legal de negar-se a sancionar un segon referèndum d'independència. Però hauria d'anar amb compte de com utilitza aquest poder". Major ha destacat que Escòcia va sortir de la UE "en contra dels seus desitjos" i, en la seva opinió, "ara existeix un veritable perill que les ambicions separatistes del nacionalisme escocès i l'unionisme a Anglaterra puguin trencar una unió de més de 300 anys".

Ressentiment a Anglaterra

Segons Major, Escòcia no pot mantenir-se per sempre en un acord si el seu poble vol acabar amb ell. També ha afegit que el govern de Westminster pot esperar que totes les seves accions siguin retratades com a "hostils a l’administració descentralitzada o ridiculitzades com un al·licient per dissuadir la separació". Això, en la seva opinió, augmentarà el conflicte polític, crearà ressentiment a Anglaterra i separarà les dues nacions.

"Per salvar la Unió, els escocesos han de convèncer-se que és del seu interès fer-ho", ha assegurat. I és que segons ell no és prudent descartar les ambicions escoceses o endarrerir qualsevol votació sense accions per exposar la realitat de la separació i posar remei a les deficiències en l’acord de devolució del Regne Unit. En aquesta línia, Major ha afirmat que seria un error que els escocesos haguessin d’esperar una altra generació abans de tornar a votar sobre la independència.

Escòcia "té dret a buscar la independència"

Per a Major, Escòcia és una nació "perfectament capaç d’autogovernar-se i té dret a buscar la independència". Tanmateix, l'exprimer ministre considera que Escòcia tindria una veu minoritària en la política de la Unió Europea. "El cost econòmic de la separació seria dur a Escòcia. El dèficit fiscal supera el 7% de la producció econòmica", ha manifestat.

Pel que fa al Regne Unit, l'exprimer ministre ha dit que ha d’abordar les esmenes constitucionals que es considerin necessàries. "Prosperarà millor amb un acord constitucional acceptable per a totes les parts, ja que un Regne Unit reformat pot semblar molt més atractiu per a ments desil·lusionades a Escòcia. El govern britànic i escocès tenen el deure de presentar al seu poble una clara comprensió del que significaria la separació", ha conclòs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat