Escòcia ja té a punt la proposta de llei pel seu segon referèndum d'independència. El ministre d'assumptes constitucionals del govern escocès i president del Partit Nacional Escocès (SNP per les seves sigles en anglès), Michael Russell, ha signat avui el projecte de llei que permetrà a escòcia celebrar el segon referèndum d'independència

"El Govern escocès creu que el poble d'Escòcia té dret a decidir com es recupera de la pandèmia i quin tipus de país desitgen construir després de la crisi. El govern creu que hauria d'haver-hi un referèndum d'independència en el pròxim període legislatura del Parlament escocès una vegada que hagi acabat la crisi de salut pública per la Covid-19", explica el ministre en el document on es publica la pregunta, la papereta i la possible data del referèndum.

Els punts claus de la llei del segon referèndum d'Escòcia

Un dels punts que aborda el projecte de llei escocès és la pregunta: "Hauria de ser Escòcia un país independent? Sí / No". Aquesta és la mateixa que es va fer en el referèndum de 2014. A més, el projecte de llei també inclou com seran les paperetes (ballot paper). 

D'altra banda, el text publicat aquest dilluns planteja la data del nou referèndum. Aquesta serà decidida pel parlament escocès que surti elegit en les eleccions que se celebraran el 6 de maig. A més, la proposta de llei del partit de Nicola Sturgeon condiciona la celebració de la votació a la situació de la pandèmia.

Aquest és el document de la proposta de llei pel segon referèndum escocès:

The Scottish Government.

Els referèndums per la independència d'Escòcia

El 2014, els escocesos van votar 55-45 per cent contra la independència en un referèndum el 2014, però tant el Brexit com la forma com el govern britànic ha gestionat la crisi de la covid han reforçat el suport dels escocesos a la independència, segons analitza l'agència Reuters.

Ara, les eleccions al parlament escocès obren un nou horitzó en la seva independència: les eleccions aquest 2021. "Hi ha una oportunitat per a la unitat si tots decidim agafar-la i la unitat ens permetria convertir el 6 de maig en el moment decisiu de la independència", ha valorat aquest dilluns el ministre Michael Russell. Si el nou parlament elegit el 6 de maig aprova la llei del referèndum, Escòcia tindrà una nova data per elegir el seu futur.

 

Imatge principal: La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. / Efe