L'eurodiputada Eva Kaili ha canviat la presó pel braçalet electrònic, mentre segueix imputada en el Qatargate — l'escàndol de suborns en el Parlament Europeu lligat al Marroc i Qatar. Així, la justícia belga ha acceptat que la socialdemòcrata grega canviï el règim de presó preventiva per l'arrest domiciliari amb braçalet electrònic. I això que fa cosa d'un mes van allargar-li la presó provisional. "No pot sortir de casa seva (...). És una alternativa a la presó preventiva", han assenyalat a Efe fonts de la Fiscalia belga. És d'aquesta manera com es confirma que l'exvicepresidenta de l'Eurocambra podrà sortir de presó, després que fos detinguda el passat 9 de desembre.

Kaili era l'última imputada que encara estava a la presó pel Qatargate. L'exeurodiputat socialdemòcrata italià i suposat cervell del Qatargate, Pier Antonio Panzeri, va aconseguir el règim del braçalet electrònic fa sis dies. La parella de Kaili i exassistent de Panzeri, el també italià Francesco Giorgi, ho va aconseguir el passat 23 de febrer. El lobbista italià Niccolo Figa-Talamanca també està en llibertat vigilada, de la mateixa manera que l'eurodiputat socialdemòcrata italià Andrea Cozzolino (en arrest domiciliari a Nàpols) i la comptable de Panzeri Rossana Bellini. L'eurodiputat socialdemòcrata belga Marc Tarabella va quedar en aquesta mateixa situació aquest dimarts.

Eva Kaili: braçalet electrònic revisable

Panzeri i Giorgi van ser detinguts a Bèlgica el mateix dia que Kaili, el passat 9 de desembre. Per la seva banda, Tarabella no va ser arrestat fins al febrer — per mor de la seva immunitat parlamentària. L'eurodiputada grega també tenia immunitat parlamentària, però va ser detinguda el mateix dia que va esclatar l'escàndol perquè les autoritats belgues van considerar que cometia un delicte flagrant. Va ser imputada per presumptes delictes de corrupció i blanqueig de capitals, ja que els investigadors van trobar centenars de milers d'euros en metàl·lic entre casa seva i una maleta amb la qual el seu pare va ser sorprès fugint d'un hotel de Brussel·les. Ara, canvia la presó pel braçalet electrònic — un règim que serà revisat "cada mes o dos mesos", segons les fonts.

Kaili havia sol·licitat en diverses ocasions la seva posada en llibertat i havia denunciat un tractament vexatori dins la presó, sobretot els dies de gener que va passar incomunicada. La seva defensa sospita que, durant aquells dies, la Fiscalia pactava amb Panezeri. I és que el suposat cervell del Qatargate va acordar col·laborar amb la justícia com a "penedit" per obtenir una reducció de la condemna, a canvi de la seva confessió i d'assenyalar altres implicats  — així com d'explicar el funcionament de la trama.