Ha arribat el dia: aquest 25 de setembre se celebren les eleccions d'Itàlia 2022, una cita electoral marcada per la possibilitat que l'extrema dreta arribi al govern italià. Un total de 34 partits o grups polítics i els seus respectius candidats es presenten a les eleccions d'Itàlia 2022, destacant el paper de Giorgia Meloni com a principal favorita.

Principals candidats a les eleccions d'Itàlia 2022, marcades per la ultradreta

Aquests comicis es van convocar de manera anticipada el passat mes de juliol després de la doble dimissió de Mario Draghi, fins aleshores primer ministre italià, després de comprovar que ja no disposava de la confiança de la majoria que l'havia alçat com a cap de l'Executiu. A continuació, analitzem el perfil dels candidats dels principals candidats a les eleccions italianes 2022.

Giorgia Meloni - Germans d'Itàlia

Filla d'un pare de Sardenya i una mare de Sicília, Giorgia Meloni va néixer el 1977 a Roma. Ja en la seva etapa adolescent es va endinsar en el món de la política. El 1992, quan tenia 15 anys, va començar la seva militància política al Front de la Joventut, la secció juvenil del Moviment Social Italià, un partit polític italià d'ideologia neofeixista fundat el 1946, per simpatitzants de l'exdictador Benito Mussolini. Al contrari que Matteo Salvini o Santiago Abascal, ella no ha militat en espais polítics més moderats: Meloni és un clar exemple de la dreta més radical. De fet, els analistes la situen en una ideologia i postura més radical que Santiago Abascal o Matteo Salvini. El 2012 va ser una de les fundadores de Fratelli d'Italia, el nom que evoca la primera estrofa de l'himne nacional. Tot allò que l'envolta són elements patriòtics.

Giorgia Meloni i el seu partit parteixen com a favorits en les enquestes per guanyar les eleccions generals d'Itàlia 2022 i entrar al nou govern. La victòria de Meloni s'intueix al nombre d'assistents als actes dels Germans d'Itàliaperò també a les enquestes. Segons l'últim sondeig d'intenció de vot publicat pel Corriere della Seral'avantatge de Meloni s'amplia i consolidaria el primer lloc amb el 25,1% dels vots, un 1,1% més que en els sondejos anteriors. Si es compleix l'enquesta, Meloni es convertirà el 25 de setembre en la primera dona presidenta d'Itàlia. Germans d'Itàlia es presenten a les eleccions amb el lema 'Pronti', és a dir, 'Preparats'.

Matteo Salvini - La Lliga

El líder ultradretà Matteo Salvini ha ocupat diferents càrrecs al govern italià, com el de vicepresident del Consell de Ministres o ministre d'Interior, a més de ser membre del Parlament Europeu entre el 2004 i el 2018, amb una aturada entre els anys 2006 i 2009. El candidat de la Lliga a les eleccions a Itàlia inclou al seu programa electoral mesures com crear un Servei Nacional de Ciutadania obligatori per a la defensa militar, protecció civil i ajudes públiques que "prepari i impliqui els joves ciutadans italians per realitzar un servei a favor de la comunitat a què pertanyen i en què han de ser protagonistes actius”. Els últims sondejos posicionen el partit de Salvini en quarta posició en intenció de vot, amb un 12,5%, però convertint-lo en un element clau en el trencaclosques a l'hora de formar govern després de les eleccions generals d'Itàlia. L'eslògan de la campanya és Credo, és a dir, 'Jo hi crec'.

Silvio Berlusconi - Força Itàlia

Silvio Berlusconi, que vol aspirar a la victòria captant el vot jove. Això pot semblar complicat, tenint en compte que l'expresident del Consell de Ministres italià té 85 anys. Però res no atura Berlusconi, que se n'ha anat a buscar els vots dels menors de 30 anys allà on passen més hores: les xarxes socials. I si bé és normal veure campanyes polítiques via Twitter i Instagram, on normalment els candidats mostren la seva vessant més personal. Berlusconi, però, ha optat per TikTok, un espai on cada cop és més habitual veure els polítics, tanmateix, no octogenaris. Entre les seves propostes hi ha algunes relatives a la simplificació burocràtica, a la imparcialitat judicial, a l'augment en la seguretat i a la lluita contra la immigració il·legal. El seu lema de campanya és Una scelta di campo, és a dir, 'Una elecció de camp'.

Giuseppe Conte - Moviment 5 Estrelles

Giuseppe Conte ha estat dues vegades primer ministre d'Itàlia entre el 2018 i el 2021. L'any passat va renunciar al seu càrrec després que la Itàlia Visca de Matteo Renzi, que formava part del seu Govern, li retirés el suport. Ara el líder del Moviment 5 Estrelles es presenta com a candidat a les eleccions a Itàlia. Entre les mesures incloses al seu programa electoral se'n troben algunes com implantar un salari mínim de 9 euros bruts l'hora, augmentar els fons destinats a la investigació en l'àmbit acadèmic o garantir la igualtat salarial entre homes i dones. El seu eslògan per a les eleccions generals d'Itàlia 2022 és Dalla parte giusta, és a dir, 'En el costat correcte'.

Enrico Letta - Partit Democràtic

De 46 anys i amb una imatge pulcra i equilibrada, Enrico Letta és un especialista en qüestions europees que malgrat que la seva joventut relativament exhibeix una forta trajectòria intel·lectual i política. Pertany al sector social cristià del Partit Democràtic, al qual va arribar el 2007 sent membre de La Margarita, l'evolució del Partit Popular Italià, alhora el principal hereu, adherit al centre progressista, de la Democràcia Cristiana, en la qual ell va militar fins a la seva extinció el 1994. És pròxim al món empresarial i els lobbies internacionals. El programa electoral del seu partit es basa en tres pilars: el desenvolupament sostenible i la transició ecològica i digital; el treball, coneixement i justícia social; i drets i ciutadania. L'eslògan de la campanya electoral és Scegli, és a dir, 'Tu tries'.