El primer ministre italià, Mario Draghi, ha presentat novament aquest dijous la seva dimissió al president d'Itàlia, Sergio Mattarella. Després que la setmana passada anunciés per primera vegada la renúncia, Mattarella no la hi va consentir, instant-lo a reconduir la situació governamental. Aquesta vegada el cap de l'Estat sí que li ha acceptat la dimissió. S'aboca Itàlia a unes noves eleccions anticipades. La data, segons apunten diversos mitjans del país, podria ser el 2 o el 9 d'octubre. Mario Draghi es manté en funcions per als assumptes més bàsics d'administració ordinària.

Mattarella ha pres nota de la dimissió que li ha reiterat Draghi, per segona vegada en una setmana, després d'informar-lo sobre el debat i la votació d'ahir al Senat, segons un comunicat de la Prefectura de l'Estat. La decisió final ha arribat després que, minuts abans, un comunicat presidencial anunciés que el Govern continuarà en el càrrec "per a la gestió de l'actualitat". L'anunci de la dissolució de les Cambres trigarà uns quants dies a arribar, probablement aquest cap de setmana, per adequar els terminis que estableix la Constitució, segons els mitjans locals.

Draghi: "Gràcies per tot el que hem fet junts"

Aquest dijous té lloc la segona jornada al Parlament italià, després de la realitzada aquest dimecres al Senat. Precisament, en aquesta sessió, Mario Draghi va veure com perdia la majoria per governar. En la sessió d'aquest dijous, Draghi ha entrat a la Cambra dels Diputats, acollit per una calorosa ovació del seu partit. Només començar la sessió, l'expresident del BCE ha demanat aturar la sessió per acudir al president d'Itàlia a comunicar-li, per segon cop, la seva dimissió. L'ara primer ministre en funcions ha tingut unes paraules d'agraïment: "Gràcies per això i per tot el que hem fet junts", ha dit Draghi abans de dirigir-se el Palau Quirinal. La decisió de l'economista, com explicàvem, ha arribat després que tres socis de la seva coalició de govern, la conservadora Força Itàlia de Silvio Berlusconi, la ultradretana Lliga de Matteo Salvini i el populista Moviment 5 Estrelles de Giuseppe Conte, li retiressin el seu suport en una moció de confiança aquest dimecres al Senat.

Draghi va intentar reconstruir la majoria per seguir governant

L'exgovernador del Banc d'Itàlia va anar al Senat per intentar reconstruir la coalició d'unitat nacional que li donava suport, però va acabar perdent la confiança dels tres membres del seu Govern mencionats anteriorment. Draghi va abandonar l'hemicicle després de descobrir les intencions dels seus socis i abans de concloure la votació, que va acabar guanyant amb 95 vots a favor i 38 en contra, encara que només hi van participar 133 del total de 320 senadors. En la jornada d'aquest dimecres, Draghi va emparar-se en la "voluntat del poble italià" per seguir al capdavant del país. La sessió a la Cambra de Diputats, que es reprendrà a les 12.00 hores, tancarà el procés parlamentari iniciat el 20 de juliol al Senat a instàncies de Mattarella.

Giorgia Meloni, líder segons les enquestes

Draghi va assolir el càrrec el passat febrer de 2021 per donar estabilitat nacional i europea. Reconduir la crisi econòmica derivada de la covid-19 i, posteriorment, fer front a la guerra d'Ucraïna van ser les seves prioritats. El primer ministre ho estava aconseguint amb una recuperació econòmica lenta, però constant, que estava permetent eixugar la crisi i passar d'un 154% a un deute del 147% del PIB nacional. L'economista, doncs, va encapçalar una coalició d'unitat nacional des de fa 17 mesos en què estaven gairebé tots els partits amb representació parlamentària, a excepció dels ultres Germans d'Itàlia de Giorgia Meloni. Precisament, la líder ultra Meloni, que veu amb bons ulls l'avançament electoral, així com Berlusconi i Salvini, seria la primera força del país, segons la majoria de les enquestes.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.