Finalment, ha arribat el dia. Aquest 25 de setembre se celebren les eleccions d'Itàlia 2022. Una cita electoral marcada per possibilitat que l'extrema dreta arribi al govern. Un total de 34 partits o grups polítics i els seus respectius candidats es presenten a les eleccions, però fa setmanes que hi ha un nom que ressona amb força: Giorgia Meloni, la candidata d'ultradreta que podria guanyar les eleccions. 

🇮🇹 Eleccions d'Itàlia 2022: qui és qui dels principals candidats
 

👤 Enrico Letta, el candidat d’esquerres amb l’objectiu de frenar la ultradreta a les eleccions d'Itàlia


Compte enrere per a les eleccions d'Itàlia 2022

En els últims sondejos, el seu partit, Fratelli d'Italia, obté el 25,8% dels vots, mentre que Partito Democratico, arriba fins al 22,3%. Així doncs, sembla que la disputa podria estar entre Giorgia Meloni i Enrico Letta, que va ser primer ministre d'Itàlia entre 2013 i 2014.

En tercera posició, els sondejos aposten pel partit Movimento 5 Stelle (13,1%) de Giuseppe Conte, que s'enduria una patacada. Cal recordar que ha estat dues vegades primer ministre d'Itàlia entre el 2018 i el 2021. L'any passat va renunciar al seu càrrec després que la Italia Viva de Matteo Renzi, que formava part del seu Govern, li retirés el suport. Ara es presenta com a candidat amb ganes de tornar, malgrat que les intencions de vot, per ara, no li acaben de donar un pes tan important com podria esperar-se. 

Itàlia vota, i Europa mira

Els sondejos, doncs, deixen un panorama que sembla indicar que la coalició de dreta i extrema dreta formada per Mateo Salvini (Lega), Silvio Berlusconi (Forza Italia) i Giorgia Meloni podria obtenir la majoria absoluta per governar, sent Meloni la més votada. L'alternativa podria ser una combinació entre el Movimento 5 Stelle, el Partito Democratico i Italia Viva.

Què ha canviat de les últimes eleccions?

Itàlia, doncs, vota aquest diumenge els 400 diputats de la Cambra i 200 senadors, un terç menys dels que es van triar en anteriors comicis. Fa dos anys, i a través d'un referèndum, es van aprovar els canvis al Parlament en un context de desafecció política, recorda un article d'El País. Cal tenir en compte que en els últims 76 anys, Itàlia ha tingut fins a 67 executius diferents. 

Però com funcionen les eleccions a Itàlia? Es renoven els 400 diputats i 200 senadors. Aquests són precisament els que trien el nou president del Consell de Ministres, una posició que es debat, segons els sondejos, entre Meloni i Letta. Un d'ells, substituirà a Mario Draghi, que fins a la seva renúncia pivotava el país. 

El sistema electoral actual afavoreix les coalicions. Precisament per això, els partits han apostat per aquest sistema. Un 37% dels escons surt d'unes divisions territorials denominades col·legis uninominals. Així, les dretes són favorites davant d'una esquerra fragmentada, que té al capdavant Letta. 

Per què celebra eleccions Itàlia?

Aquests comicis es van convocar de manera anticipada el passat mes de juliol després de la doble dimissió del fins aleshores primer ministre italià, Mario Draghi, després de comprovar que ja no disposava de la confiança de la majoria que l'havia alçat com a cap de l'Executiu. 

 

Imatge principal: Giorgia Meloni, la candidata d'ultradreta que podria guanyar les eleccions / Efe