El primer ministre italià, Giuseppe Conte, presentarà aquest dimarts la seva dimissió com a cap de govern demà mateix davant del president italià, Sergio Mattarella. La decisió neix de la manca de suports dins el govern de coalició que Conte presideix, que s'ha desencadenat amb la marxa del partit Itàlia Viva de Matteo Renzi

"S'ha convocat a les 9.00 hores un Consell de Ministres en el qual el president Giuseppe Conte comunicarà la seva voluntat d'anar al Palau del Quirinal per dimitir", ha informat aquest dilluns el Palau Chigi, seu oficial del primer ministre italià. 

Crisi al govern de coalició italià

Mitjans italians havien informat prèviament citant fonts governamentals de la intenció de Conte de dimitir aquest dimarts, probablement amb la intenció de forjar una nova coalició que sostingui el seu govern, el tercer consecutiu en dos anys i mig. 

La seva coalició, conformada per l'antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S), el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra) i Lliures i Iguals (leu, esquerra), va perdre el suport clau de Renzi el 13 de gener pel seu desacord amb el Pla de Recuperació per la pandèmia.

Dilluns passat, Conte va aconseguir la majoria absoluta a la Cambra dels Diputats, mentre que es va quedar amb la majoria simple al Senat. Des d'aleshores, Conte ha intentat aglutinar aquests suports puntuals en un grup parlamentari perquè fes de "quarta pota" per la seva coalició i recuperar així la indispensable majoria absoluta a les dues cambres, però finalment no ha estat possible.

Conte, per primera vegada en minoria

En aquest context, el govern italià afrontava aquesta setmana una votació al Parlament sobre la qüestionada gestió del ministre de Justícia, Alfonso Bonafede, on el govern italià podria quedar per primera vegada en minoria. Molt probablement l'informe de gestió de Bonafede no aconseguirà convèncer la majoria dels parlamentaris, sobretot per la seva criticada reforma de la prescripció de delictes i per l'excarceració de mafiosos per alleugerir les presons a l'inici de la pandèmia.

Per això, l'objectiu ara és aconseguir un altre mandat per formar govern i sumar el suport de centristes, díscols de la Força Itàlia de Silvio Berlusconi o fins i tot una negociació per la tornada de Renzi amb l'objectiu d'acabar la legislatura en 2023. L'opció més allunyada seria un avançament electoral, tenint en compte la pandèmia i que s'hauria de votar abans de juliol, quan comença l'anomenat "semestre blanc", el període que precedeix el canvi de president de la República en el qual no es permet dissoldre el Parlament.