Com en tots els processos polítics, els canvis amplien les diferències entre els beneficiats i els perjudicats. Els escocesos no estan contents amb el Brexit, però admeten que, com a conseqüència, ha enfortit el sentiment independentista. Són molts els que associen el divorci amb l'única via per no marxar del bloc de la Unió. La primera ministra, Nicola Sturgeon, està decidida a entomar el repte i “tornar a Brussel·les amb una Escòcia independent”.

Així ho recalca en una entrevista a El País, on demana a Boris Johnson que recordi que el Regne Unit són quatre nacions i recalca —poques hores abans que el Brexit es faci efectiu— que ells no volen sortir de la Unió Europea. Ells volen poder decidir. Ells volen un segon referèndum pactat amb Westminster.

Un divendres negre

Els escocesos se senten molt europeus. El diari The National parla de “divendres negre” i de “dol profund” per la sortida de la UE. Cal tenir en compte que el 62% dels escocesos van votar en contra del Brexit el 2016 per l'amenaça —en aquell moment— que una Escòcia independent quedaria fora del Brexit. És per això que, segons un sondeig que es va fer públic ahir, si es tornés a fer un referèndum guanyaria el sí per primera vegada des del 2015, amb el 51% dels vots.

The National Brexit

"Aquesta nit serem expulsats de la Unió Europea contra els desitjos de la majoria aclaparadora de la gent d'Escòcia”, ha apuntat Sturgeon en un contundent article d’opinió en aquest rotatiu. Assegura que els escocesos han estat “ignorats” durant tot el procés del Brexit, i que “res no pot demostrar amb més intensitat que les necessitats de la nostra nació ja no són ateses per una unió trencada i desacreditada des de Westminster”.

“Ara que el Brexit ens ha atrapat, el menyspreu cap a Escòcia és més descarat que mai. Veiem un govern del Regne Unit que ni tan sols pretén escoltar les preocupacions d'Escòcia, incloses les de moltes empreses i grups d'interès”, lamenta Sturgeon.

Ara bé, la primera ministra té la intenció de revertir la situació i llançarà la seva candidatura per recuperar la pertinença a la UE per a Escòcia. "Hi ha la perspectiva d'un futur millor i millor com a nació europea igualitària i independent", apunta. Aquest divendres, en un acte de l’SNP, Sturgeon exposarà els propers passos en el viatge d'Escòcia cap a la independència.

Declaració de pertinença a la UE

Per materialitzar aquest anhel, res millor que una imatge. El Govern escocès ha anunciat que aquest divendres dos dels seus edificis principals —St. Andrew's House, a Edimburg, i Victoria Quay, a Glasgow—  s’i·luminaran amb els colors blau i groc de la bandera europea. Aquesta, a més, continuarà penjada als dos edificis del govern escocès malgrat el Brexit.

Creix el suport a l’independentisme

A Escòcia el suport a l’independentisme creix exponencialment. Ho al·leguen els resultats de Sturegon el passat 12 de desembre després que l'SNP guanyés 48 del total de 59 escons escocesos al Parlament britànic. El missatge postelectoral va ser contundent: "No es pot mantenir Escòcia a la Unió en contra de la seva voluntat".

6d82bb966189560698f4fafd61b3633efc861640

L’11 de gener milers d’escocesos van sortir al carrer en la que va ser la primera manifestació massiva a Escòcia a favor de la independència després de les eleccions britàniques. Els manifestants han reclamat que la segona votació sigui abans de l’any 2021, quan el Brexit passarà a ser efectiu.

Escòcia en la ‘via catalana’

La primera ministra d'Escòcia ha advertit en reiterades ocasions al primer ministre Boris Johnson que no pot mantenir Escòcia al Regne Unit contra la voluntat del país. Sturgeon situa amb aquestes declaracions Escòcia en la via catalana més contundent amb l'Estat, després d'haver aconseguit pactar el primer referèndum sobre la independència amb el primer ministre, David Cameron. 

Però Johnson i el seu govern han reiterat en múltiples ocasions que no donaran ales a un altre referèndum.