La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha advertit aquest diumenge al primer ministre Boris Johnson que no pot mantenir Escòcia al Regne Unit contra la voluntat del país. La líder del Partit Nacional Escocès ha situat amb aquestes declaracions Escòcia en la via catalana més contundent amb l'Estat, després que Escòcia aconseguís pactar el primer referèndum sobre la independència amb el primer ministre David Cameron. 

Johnson i el seu govern han reiterat en múltiples ocasions durant la campanya electoral que no donaran ales a un altre referèndum sobre la independència escocesa, però Sturgeon ha sortit reforçada dels comicis del passat 12 de desembre després que l'SNP guanyés 48 del total de 59 escons escocesos al Parlament britànic.

"No se'ns pot tancar dins un armari, tancar amb clau i confiar que tot passarà; si el Regne Unit ha de continuar només potser amb consentiment", ha defensat Sturgeon al programa Andrew Marr Show de la BBC. "No es pot mantenir Escòcia a la Unió en contra de la seva voluntat", ha afegit contundent. 

Així, ha avisat Johnson que dient 'no' a un referèndum no s'acaba el problema i ha assegurat que "va molt equivocat" A més, ha advertit que la negativa continuada de Johnson a concedir-li els poders per celebrar un segon referèndum només pot augmentar el suport a la independència escocesa.

Sturgeon també ha posat deures a Johnson i li ha demanat que si realment creu en l'essència de la Unió, ha de demostrar tenir "la confiança suficient per permetre que la gent decideixi".

Durant l'entrevista, Sturgeon ha considerat que seria una "subversió de la democràcia" que la líder del partit que ha tingut una victòria aclaparadora a Escòcia (ella mateixa) no pogués exercir el mandat pel qual ha estat votada pels electors perquè així ho vol el líder d'un partit que a Escòcia ha estat el clar derrotat. "És una perversió i aberració de la democràcia que no pot passar", ha dit contundent Sturgeon. 

La primera ministra escocesa ha argumentat aquesta tesi amb els fets que els "votants escocesos han rebutjat els tories, han dit que no al Brexit i han deixat clar que volen que el futur d'Escòcia depengui d'ells mateixos". També ha afegit que és cert que no tots els votants d'Escòcia "poden estar preparats per a la independència", però que no és una qüestió que depengui d'ella mateixa ni de Boris Johnson, "sinó dels ciutadans d'Escòcia". 

El resultat de les eleccions britàniques del passat dijous ―majoria absoluta tory, victòria aclaparadora del SNP a Escòcia i majoria per primera vegada dels partits republicans a Irlanda del Nord― és un xoc frontal entre els diferents nacionalismes. L'escocès aspira ―com passa a Catalunya― a la independència i l'irlandès exigeix un referèndum per a la reunificació de l'illa. 

Sturgeon té el monopoli del sobiranisme en territori escocès i no ha de pactar ni consultar amb cap altre partit de la mateixa sensibilitat l'estratègia per aconseguir el segon referèndum pactat. En canvi, els tories ―que van centrar la campanya a Escòcia a oposar-se a un segon referèndum d'independència― van perdre més de la meitat dels seus diputats escocesos, passant de 13 a sis.

Sturgeon, de fet, ja ha avançat que aquesta mateixa setmana presentarà oficialment el document sol·licitant la nova consulta. El diari escocès The National aquest diumenge especula amb la possibilitat que la primera ministra demani una transferència de competències a Londres per a la consulta permanent i no pas temporal. 

Satisfacció de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha mostrat la seva satisfacció per l'acostament d'Escòcia de l'estratègia catalana fins al punt que ha parafrasejat el discurs d'Sturgeon. 

 "No pots mantenir Catalunya dins d’Espanya contra llur voluntat", ha escrit el president al seu compte oficial de Twitter.