Fins a 3,7 milions de dones han pres la píndola abortiva entre 2000 i 2018. Ara, l'Agència d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units, la FDA per les seves sigles en anglès, ha donat una pas endavant per accedir a aquesta pastilla Miferpristona, que permet acabar amb l'embaràs en les primeres setmanes de gestació. Aquesta decisió s'ha pres en plena batalla per l'avortament en aquest país. En diferents estats conservadors, com Texas, s'han imposat restriccions a aquest dret i la lluita ha arribat al Tribunal Suprem.

Concretament, la FDA ha decidit eliminar el requisit que les pacients hagin de recollir la píndola abortiva en persona en un hospital o centre mèdic, amb la qual cosa ara poden ser enviades per correu postal. Mifepristona, que també es coneix pel nom de la marca Mifeprex, va ser aprovada el 2000 per la FDA, i és administrada juntament amb un altre medicament, misoprostol, per acabar amb l'embaràs durant els primers 70 dies de gestació (10 setmanes).

Restringir l'avortament


Aquest és un canvi important, ja que apropa la píndola abortiva a les dones que tenen dificultats per viatjar, en poder ser receptada a través de serveis de telemedicina. A començaments de 2021, l'Agència havia suspès temporalment el requisit de recollir la pastilla en persona, a causa de la pandèmia. Ara, amb aquesta decisió, ja és permanent.

L'opinió sobre l'avortament és un assumpte molt polaritzat als Estats Units. Allà, els estats conservadors estan restringint l'accés a aquest dret mentre els liberals intenten protegir-lo adoptant diferents mesurees. Concretament, en 19 estats, sobretot del sud, les consultes de telemedicina sobre l'avortament estan prohibides, i es preveu que, després de la decisió d'aquest dijous, les autoritats d'aquestes zones legislin per restringir-lo encara més.

"Llei del batec"

Des que el Suprem va legalitzar l'avortament el 1973 amb la seva decisió "Roe contra Wade", aquesta pràctica s'ha permès als EUA fins al moment de "viabilitat" del fetus fora del ventre matern, un límit que ara està entorn de les 23 o 4 setmanes d'embaràs. A començaments de setembre va entrar en vigor a Texas l'anomenat "projecte de llei del batec del cor", que prohibeix l'avortament una vegada que es pot detectar el batec del fetus, a les 6 setmanes de gestació. A part de limitar moltíssim el temps, no contempla excepcions per violació o incest.

A començaments d'aquest mes el Tribunal Suprem va decidir deixar en vigor aquesta llei, però permet presentar demandes en contra davant de corts de menor instància, en resposta a una denúncia presentada per organitzacions proavortament. També el Govern del president dels EUA, Joe Biden, és una de les parts que ha portat la llei de Texas davant del Suprem.

Insuficient


La decisió d'aquest dijous de la FDA ve motivada per una demanda presentada per defensors del dret a l'avortament que van aconseguir que un tribunal federal ordenés l'any passat que el regulador aixequés temporalment les restriccions a la píndola abortiva relatives a l'enviament del fàrmac via correu postal, enmig de la pandèmia.

Prèviament, la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU, en anglès) va interposar una demanda el 2017 en nom de diverses clíniques i organitzacions que proporcionen serveis abortius. En un comunicat ,la ACLU va destacar que la decisió de la FDA es produeix en un moment "de crisi" per a la llibertat reproductiva després de la decisió del Suprem sobre Texas. Ara, malgrat l'aixecament de la restricció, han lamentat que el regulador no hagi eliminat el requisit que les pacients firmin un document especial perquè se'ls recepti, així com que els metges que el prescriguin tinguin una certificació especial.