El govern de Joe Biden ha demanat al Tribunal Suprem dels Estats Units que bloquegi l'aplicació d'una llei federal que ha prohibit gran part dels avortaments a l'estat de Texas. En la petició feta aquest dilluns, el Departament de Justícia ha argumentat que la llei és inconstitucional i contradiu el precedent jurídic establert pel cas Roe v Wade, que el 1973 va legalitzar la interrupció de l'embaràs al conjunt del país.

Actualment, el Tribunal Suprem dels EUA està compost per nou jutges, tres progressistes i sis de tendència conservadora, per la qual cosa l'administració Biden s'enfronta a un repte difícil. 

Roe v Wade

A principis d'octubre, el Tribunal d'Apel·lacions del Cinquè Circuit, un dels més conservadors del país, va restituir temporalment la llei texana d'avortament, just dos dies després que un jutge la suspengués. En la seva petició al tribunal més alt nord-americà, el govern de Biden ha contradit aquesta decisió, citant expressament el cas que va legalitzar l'avortament als Estats Units, el de Roe contra Wade, que es va decidir basant-se en dret fonamental a la vida privada.

Burlar la constitució

El Departament de Justícia ha demanat a Suprem que suspengui la llei de manera preventiva per tal de protegir les persones que puguin sofrir danys irreparables mentre que el tribunal es pronuncia definitivament sobre la constitucionalitat de la prohibició a Texas.

Concretament, han acusat l'estat conservador d'intentar crear "una estructura sense precedents per frustrar els precedents jurídics" i burlar les "defenses constitucionals" que protegeixen el dret a la interrupció de l'embaràs.

La llei

La polèmica norma va entrar en vigor el passat 1 de setembre i prohibeix pràcticament qualsevol interrupció de l'embaràs a Texas. La norma limita l'accés a l'avortament al cap de sis setmanes, que és el temps que una persona acostuma a trigar a donar-se compte que està embarassada. Per tant, si bé a la pràctica no il·legalitza la interrupció, fa pràcticament impossible l'avortament.

La decisió de restituir la llei l'ha pres el Tribunal d'Apel·lacions del Cinquè Circuit, un dels més conservadors del país. Ha estat el fiscal general de Texas, el republicà Ken Paxton, qui ha interposat aquest divendres un recurs contra la sentència adoptada dimecres per un jutge federal de districte.

Hi ha molts aspectes de la llei de l'avortament a Texas que no semblen del segle XXI, però una de les més destacades: la recompensa als justiciers que denuncien als seus veïns. És a dir, que la nova normativa no només permet, sinó que premia als particulars que presentin demandes civils contra qualsevol persona que ajudi a una embarassada a avortar. Si la demanda que presenta aquest particular la guanya s'ofereixen fins a 100.000 dòlars de recompensa. 

 

Foto principal: el president dels Estats Units, Joe Biden / Efe