La Xina es frega les mans amb l'ampliació dels BRICS. La cimera que es va celebrar a Sud-àfrica la setmana passada va ser la més gran que mai hagin celebrat amb l'assistència de 60 països, al costat de Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica. També hi havia els seus homòlegs d'Argentina, Etiòpia, Iran, Aràbia Saudita, Egipte i la Unió dels Emirats Àrabs, que acabaven de ser convidats a unir-se al club.

Els BRICS acorden la incorporació de sis nous membres: qui en formarà part ara?
 

Aquesta passa endavant és una gran victòria per a Xi Jinping, que durant molt temps ha pressionat per fer el bloc més gran, però Índia i Brasil continuen tenint reticències. "Això converteix la Xina en el clar guanyador", afirma a la CNN Steve Tsang, director de l'Institut SOAS Xina de la Universitat de Londres. "Aconseguir sis nous membres és un pas significatiu en la direcció preferida de viatge". Per a Beijing, així com per a Moscou, l'expansió és part del seu impuls per convertir l'agrupació econòmica flexible en un contrapès geopolític per a Occident –i per a institucions occidentals com el G7–.

I això ha esdevingut molt més important des que les rivalitats entre la Xina i els EUA han crescut. Els BRICS estan tenint una llarga llista d'espera, sobretot del Sud Global, de països que se senten marginats del sistema internacional que consideren dominat pels EUA i països rics aliats. 

Portes obertes a nous membres

Ara bé, cal tenir en compte, tal com destaca la CNN, que els nous membres també plantegen dubtes sobre la cohesió i coherència dels BRICS, i els membres actuals ja tenen sistemes polítics diferents, objectius econòmics i diplomàtics. Cal remarcar que les decisions es prenen si tots els països hi estan d'acord, per tant, caldrà arribar a consensos. 

Etiòpia és el segon país més poblat de l'Àfrica i tot just s'està recuperant de dos anys de guerra civil i abusos generalitzats dels drets humans. Després també hi ha els exportadors de petroli més grans del món: Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units i l'Iran. Els dos primers, aliats propers dels EUA. Però Iran i Aràbia Saudita, tal com ressalta la cadena nord-americana, són rivals. Caldrà veure també com es gestiona això. 

Divisions internes

S'ha de posar de manifest que la rivalitat amb els Estats Units ha estat reforçada per la Xina i Rússia. Però Índia i Brasil han expressat la seva preocupació, perquè tampoc no volen que els BRICS es converteixin en un bloc antioccidental. Ni tampoc que estigui dominat per Pequín. La mateixa cadena recorda que la Xina també té feina per fer. Problemes econòmics, atur juvenil i crisi immobiliària. Però, sobre la taula també hi ha la disputa entre la Xina i l'Índia. L'Índia, amb 1.428 milions d'habitants, sobrepassa la Xina com a país més poblat del món. I això obre la porta a nous reptes. 

 

Imatge principal: el president xinès, Xi Jinping, durant la cimera dels BRICS a Sud-àfrica / Efe