La Xina afronta un altre repte. La taxa oficial d'atur juvenil a la Xina va assolir el seu màxim històric a l'abril en situar-se al 20,4%, segons dades divulgades aquest dimarts per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE) del país asiàtic.

Les dades del quart mes de l'any superen en 0,8 punts percentuals als de març i també sobrepassen l'anterior rècord del 19,9 %, marcat l'estiu passat, segons apunta Bloomberg, que afegeix que això passa fins i tot malgrat que el nombre de treballadors a la Xina va baixar en més de 41 milions durant els darrers 3 anys com a resultat de l'impacte econòmic de la pandèmia i l'envelliment de la població.

Les xifres contrasten amb la taxa general d'atur en zones urbanes, que va baixar a l'abril del 5,3% al 5,2%, per sota del límit del 5,5% que s'havia marcat Pequín per a aquest any.

Les taxes d'atur entre les persones d'entre 16 i 24 anys queden així molt per sobre de les registrades entre els ciutadans entre 25 i 59 anys, entre els quals la xifra va ser del 4,2% a l'abril.

La premsa xinesa posa el focus en un altre rècord

La premsa oficial ha recordat aquest dimarts que s'espera que aquest any es torni a batre el rècord de graduats universitaris a la Xina, amb 11,58 milions de persones finalitzant els estudis universitaris, al voltant de 820.000 més que l'any passat.

Experts citats pel rotatiu estatal Global Times atribueixen la pujada de l'atur juvenil a això i altres factors com un "canvi de preferències sobre ocupació entre els joves" i al fet que el segon trimestre sol comportar majors taxes de desocupació entre els joves a causa que coincideix amb l'època de graduació dels estudiants universitaris.

El repte xinès: millorar les dades de l'atur juvenil

El portaveu de la ONE Fu Linghui va avançar mesures "concretes i específiques" per impulsar les taxes d'ocupació juvenil, i va avançar que les xifres milloraran "de mica en mica" a mesura que l'economia segueixi recuperant-se després de l'impacte sofert en els gairebé tres anys de polítiques de covid zero.

Les autoritats ja van llançar una campanya per ajudar els graduats recents a trobar feina i planegen crear fins a un milió de llocs de pràctiques al sector públic destinats als que no siguin capaços d'aconseguir una primera feina després de finalitzar els estudis universitaris.

La Xina també perd població

I és que la Xina no només té aquesta preocupació. El país asiàtic ha entrat en una "era de creixement demogràfic negatiu" després que les xifres exposessin una caiguda històrica en nombre de persones per primera vegada des del 1961. El país tenia 1.411.750 milions d'habitants el 2022, en comparació amb els 1.412.600 milions de l'any anterior, van dir el passat mes de gener des de l'Oficina Nacional d'Estadística, una caiguda de 850.000. Aquest fet hauria marcat el que podria ser l'inici d'un període de disminució, tot i els importants esforços del govern per revertir la tendència. 

Parlant just abans de la publicació de les dades, Cai Fang, vicepresident del Comitè d'Agricultura i Assumptes Rurals de l'Assemblea Popular Nacional, va dir que la població de la Xina va assolir el punt màxim el 2022, molt abans del que s'esperava. “Els experts en els camps de població i economia han pronosticat que per al 2022 o a tot estirar el 2023, el meu país entrarà en una era de creixement demogràfic negatiu”, hauria exposat Cai.