Els BRICS volen créixer. El grup d'economies emergents format pel Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica ha acordat l'ingrés al bloc de l'Argentina, l'Aràbia Saudita, Egipte, Etiòpia, els Emirats Àrabs Units i l'Iran, ha anunciat aquest dijous el president sud-africà, Cyril Ramaphosa.

"Els cinc membres de BRICS hem arribat a un acord sobre els principis rectors, els estàndards, els criteris i els procediments del procés d'expansió dels BRICS", ha afirmat Ramaphosa a la darrera jornada de la XV Cimera de Caps d'Estat i de Govern del grup a Johannesburg, que va començar aquest dimarts.

"Hem decidit convidar la República Argentina, la República Àrab d'Egipte, la República Democràtica Federal d'Etiòpia, la República Islàmica de l'Iran, el Regne d'Aràbia Saudita i la Unió dels Emirats Àrabs a esdevenir membres de ple dret dels BRICS a partir de l'1 de gener del 2024", ha subratllat el mandatari sud-africà.

Més de 40 països han demanat entrar als BRICS

Ramaphosa ha assenyalat que hi ha "consens sobre la primera fase d'aquest procés d'expansió", en una roda de premsa conjunta amb els presidents del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva; Xina, Xi Jinping; el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, i el ministre rus d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, que representa Vladímir Putin.

Una quarantena de països havien manifestat el seu desig d'ingressar en aquest club, segons el govern de Sud-àfrica, que exerceix aquest any la presidència rotatòria del bloc i havia rebut "expressions formals d'interès" de 23 països, inclosos l'Argentina, Bolívia, Cuba, Hondures i Veneçuela.

La Xina havia donat suport especialment a l'ampliació dels BRICS, que busquen més pes a les institucions internacionals, fins ara dominades pels Estats Units i Europa; ja que Pequín vol ampliar la seva influència en competència amb els Estats Units.

En el cas de l'Argentina, Lula ha subratllat aquest dimarts que "és molt important que l'Argentina estigui als BRICS". Brasil és el principal soci comercial de la veïna Argentina.

La fundació dels BRICS

El Brasil, Rússia, l'Índia i la Xina van crear el 2006 el grup BRIC, al qual es va unir Sud-àfrica el 2010 afegint la lletra S a l'acrònim. El bloc representa més del 42% de la població mundial i el 30% del territori del planeta, així com el 23% del producte interior brut (PIB) i el 18% del comerç mundial.

Putin no assisteix a la trobada 

"Cooperem sobre els principis d'igualtat, suport mutu i respecte pels interessos de cadascun", ha dit. "Aquesta és l'essència del rumb estratègic de la nostra associació orientat cap al futur, un rumb que respon a les aspiracions de la major part de la comunitat mundial, l'anomenada majoria global". 

Putin no ha assistit presencialment a la cimera a causa de l'ordre d'arrest emesa per la Cort Penal Internacional (CPI) contra ell per presumptes crims de guerra a Ucraïna, encara que ha intervingut per via telemàtica i ha estat representat pel ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov.

Si Putin trepitgés Johannesburg, Sud-àfrica, com a estat membre de la CPI, estaria obligada a detenir-lo, un fet que provocaria una gravíssima crisi diplomàtica i hauria centrat l'atenció de la cimera.

 

Imatge principal: el president sud-africà Cyril Ramaphosa (esquerra) i el primer ministre indi, Narendra Modi, es donen la mà, a la cimera dels BRICS / Efe