La pròxima cimera del G20 tindrà lloc aquest dissabte 9 i diumenge 10 de setembre a l'índia. El context és complex. Ni el president rus, Vladímir Putin, ni tampoc el seu homòleg xinès, Xi Jinping, han manifestat que no assistiran a la cimera, sinó que hi enviaran a algú altre. Això, evidentment, ha portat conseqüències, però tot plegat té lloc després de la cimera que se celebrés a Sud-àfrica i que va concloure amb l'ampliació dels BRICS. I és que la Xina es frega les mans amb l'ampliació dels BRICS. La darrera cimera va ser la més gran que mai s'hagi celebrat amb l'assistència de 60 països, al costat de Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica. També hi havia els seus homòlegs d'Argentina, Etiòpia, Iran, Aràbia Saudita, Egipte i la Unió dels Emirats Àrabs, que acabaven de ser convidats a unir-se al club.

Més baixes al G20: ni Vladímir Putin, ni Xi Jinping
 

Ampliació dels BRICS: què implica per a l'ordre mundial?
 

Aquesta passa endavant és una gran victòria per a Xi Jinping, que durant molt temps ha pressionat per fer el bloc més gran, però Índia i Brasil continuen tenint reticències. "Això converteix la Xina en el clar guanyador", afirma a la CNN Steve Tsang, director de l'Institut SOAS Xina de la Universitat de Londres. "Aconseguir sis nous membres és un pas significatiu en la direcció preferida de viatge". Per a Beijing, així com per a Moscou, l'expansió és part del seu impuls per convertir l'agrupació econòmica flexible en un contrapès geopolític per a Occident –i per a institucions occidentals com el G7–.

Les absències del G20

La cimera del G20 se celebrarà a l'Índia i podria donar algunes pistes de com ha canviat l'ordre global en els últims anys. Rússia, membre del G20, és un pària per la guerra a Ucraïna i el president rus no pot arriscar-se a viatjar perquè podria ser arrestat per crims de guerra amb una ordre internacional. En aquest context, és poc probable que la reunió del G20 aconsegueixi acords importants en relació amb la guerra d'Ucraïna, perquè Rússia i segurament, la Xina, ho bloquejarien. 

En aquest context, la cimera podria augmentar l'antagonisme de moltes nacions occidentals i altres en desenvolupament. Tot just en un grup que va ser creat per salvar aquestes diferències, tal com recorda un article d'anàlisi de la CNN. I, és clar, qualsevol desconfiança en aquest grup, afavoreix a Xi i Putin. 

No se sap del cert per què el líder xinès no assistirà a la cimera, però podria ser una protesta, tal com destaca el mateix article. Recents tensions amb l'Índia podrien ser una causa, però també les preocupacions econòmiques internes. 

Xi Jinping i Joe Biden no podran reunir-se a la cimera del G20

La confirmació oficial per part de la Xina que Xi no serà a Nova Delhi atura les possibilitats que es produís a la capital índia, una reunió entre aquest i el seu homòleg nord-americà, Joe Biden.

Aquest diumenge, Biden ha declarat a mitjans del seu país que seria "decebedor" que Xi no anés a la capital índia, després d'uns mesos marcats per desacords entre les dues potències com l'incident amb el globus xinès que va sobrevolar els Estats Units o les tensions per Taiwan. Dit i fet. 

Diversos alts funcionaris nord-americans han visitat el país asiàtic els últims mesos, entre ells el secretari d'Estat, Antony Blinken, i les de Comerç i el Tresor, Gina Reimondo i Janet Yellen, cosa que s'ha vist com un acostament entre Washington i Pequín. Un acostament, però, no prou potent. 

Xi ha sortit del seu país dues vegades des de començament d'any: una, per visitar el març passat Moscou, on es va reunir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i la segona, per anar a la recent cimera del grup BRICS.

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe