Quina millor manera de donar la benvinguda a l’estiu que amb un maridatge a quatre mans amb l’Ada Parellada! La nit més màgica de l’any bé es mereix un pla ben especial i, des de La Gourmeteria, hem volgut sorprendre-us amb aquesta proposta gravada al restaurant Semproniana on, l’Ada i una servidora, us maridem el producte d’aquest mes, que no podia ser un altre que la coca de Sant Joan. Aquesta coca tan deliciosa que ens menjarem tots el dia 23 a la nit, ha de ser de brioix, pot portar crema pastissera o no (a mi, personalment, em xifla que en porti) i de compliment obligat que estigui decorada al damunt per les fruites confitades i els pinyons.
És molt tradicional acompanyar aquesta coca amb una copa de cava, però hi ha moltes altres opcions i avui us en presentem dues, de molt originals i ben diferents entre elles.
Verema Tardana (Castell del Remei)
Per trobar la primera recomanació ens hem d’endinsar dins la DO Costers del Segre, a Lleida. Allà trobem Castell del Remei, un impressionant castell del segle XIX envoltat de natura, dirigit pel seu propietari, el prestigiós enòleg Tomàs Cusiné. Ens trobem davant el celler més antic de Catalunya en elaboració i etiquetatge de vins de criança, i també el primer celler construït com els típics «chateaus» de França, on l’edificació se situa al mig de la finca, envoltat de vinyes. En aquest cas, més de 100 hectàrees on es barregen varietats catalanes de sempre amb varietats franceses, i totes elles es treballen en ecològic.
El vi que us proposem és únic: el Verema Tardana, un vi dolç ple d’intensitat i molt especial, m’atreviria a dir que no n’hi ha cap a Catalunya que s’elabori 100% amb petit manseng. Si no heu sentit mai a parlar d’aquesta varietat, és blanca i prové del sud-oest de França, tocant el País Basc. És un raïm amb una característica molt important per elaborar vins dolços: acumula molts sucres dins les baies de manera natural. De veritat que si voleu sorprendre els vostres convidats aquesta revetlla, amb això no fallareu.
Rom Mariner (Licors Quevall)
Per la segona recomanació, ens atrevim a sortir de la zona de confort que ens dona el vi. Travessem Catalunya i anem fins a Llançà, al Cap de Creus, on trobem la destil·leria Licors Quevall, dins un edifici que data del segle XI de quasi 4000 metres quadrats que havia sigut, històricament, un convent que depenia del monestir de Sant Pere de Rodes.
L’any 2018, l’Isaac Castelló i la Pilar Martínez, un economista comercial de banca i una biòloga encarregada del departament de qualitat d’una càrnia, decideixen fer un canvi de vida i començar aquest projecte, elaborant licors naturals i destil·lats. Van començar amb 4 referències i, a hores d’ara, ja n’elaboren més de 50, més diferents productes que destil·len o maceren per altres empreses. En total, elaboren unes 50.000 ampolles a l’any i la primavera del 2024 van estar en boca de tothom, quan van embotellar la primera bota del primer whisky 100% català de la història, un homenatge de l’Isaac cap al seu pare, el capità Hans, traduït en 367 ampolles de whisky single malt.
Quedareu com els millors amfitrions si us atreviu a fer un rom cremat amb el Rom Mariner de Licors Quevall, deixant a tothom amb la boca oberta amb aquest espectacle de foc, colors i aromes. Anoteu la recepta! Afegiu dos litres de rom en una cassola de fang i escalfeu-lo. Un cop calent, hi tireu quatre cullerades de sucre, una cullerada de cafè en gra, dues branques de canyella i la pell d’una llimona. Llavors heu d’encendre, amb molta cura, el rom i anar remenant amb un cullerot fins que la flama es vagi apagant, això indicarà que el grau alcohòlic va baixant i així podreu gaudir d’un gotet calent d’aquest cremat casolà que us acompanyarà perfectament un bon tros de coca de Sant Joan.
Que passeu totes i tots una fantàstica revetlla i no dubteu a compartir-nos si heu triomfat amb les recomanacions d’avui!