Després de l'èxit aclaparador de la nova ginebra catalana presentada a la fira Alimentaria & HostelCo fa pocs dies, ara és el torn del Saboga, el primer whisky de la coneguda casa catalana Lehmann. Aquest esdeveniment marca una fita a la indústria de destil·lats, que reafirmen el compromís amb el país i el territori. En la presentació d'aquest beure, va excel·lir la promoció de cellers artesans i micro destil·leries locals i sostenibles. Durant l'esdeveniment, els convidats van gaudir d'una degustació de l'exclusiu whisky i van quedar meravellats amb aquest destil·lat.

Un whisky català que té gust de Catalunya

El Celler i Destil·leria Lehmann va presentar la seva nova joia, el Hiberum Whisky Saboga, un destil·lat que encarna la mateixa essència de Catalunya. Originat a ribes de l'Ebre i elaborat amb aigües de les muntanyes dels ports de Tortosa-Beceite, aquest whisky ret homenatge al ric ecosistema de la regió i al seu llegat històric. El nom "Saboga" fa referència a l'ancestral peix del riu Ebre, símbol de la riquesa natural que ha modelat el paisatge i la cultura de la zona.

Saboga whisky català de les Terres de l'Ebre / Foto: Cedida
El moment de servir aquest whisky de les Terres de l'Ebre / Foto: Cedida

La presentació va revelar que aquest excepcional whisky s'obté de nou botes de 300 litres, procedents d'antigues soleres de brandi Gran Reserva. El resultat és una producció limitada de 3.583 ampolles, en commemoració del 150è aniversari de Lehmann. Amb un cupatge del 30% de malt, aquest destil·lat exhibeix una llàgrima seductora i un sabor licorós subtil, amb notes destacades de vainilla, estragó i un toc de cervesa al nas.

De Tortosa al món

Cellers i Destil·leries Lehmann va ser fundada per Joan Curto Gasol, a Tortosa, el darrer terç del segle XIX, el 1870, dins de la dinàmica que imperava amb la revolució industrial. Als seus inicis s'elaboraven els aiguardents tradicionals de la zona; destil·lats d'anís, destil·lats de vi i d'herbes aromàtiques. El 1895 en incorporar-se al negoci el seu fill Ismael Curto Curto, va introduir l'envelliment en bota de roure, iniciant la producció de soleres. Acabada la guerra civil, María Lehmann Curto, tercera generació, va reprendre tenaçment l'activitat industrial i comercial aportant productes innovadors com tota una gamma de licors dolços, aconseguint pel seu alt nivell de prestigi, un lloc preferent al mercat.

Saboga whisky català de les Terres de l'Ebre / Foto: Cedida
Saboga whisky català de les Terres de l'Ebre / Foto: Cedida

Cent anys després, el 1970, amb Emilio Lehmann, s'hi incorpora amb una reorientació general de l'empresa. Partint de les velles soleres comença l'elaboració de Brandis de molt alta qualitat i un insuperable Ponche Reserva. Escomet la mecanització del procés productiu i la modernització del departament comercial i de distribució que li permet l'expansió pel mercat nacional amb els nous licors de fruites, les cremes, els orujos, el patxaran i l'antiga absenta. Ara, l'última troballa, aquest Saboga per homenatjar i enamorar Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!