Una sala excepcional, un entorn privilegiat i una cuina excel·lent. Aquests són els ingredients que defineixen l'experiència de menjar al Restaurant Castell de Perelada, un restaurant amb estrella Michelin que presenta el nou menú degustació de la temporada tardor-hivern de la mà del xef Javier Martínez i del cap de sala Toni Gerez, l'únic de tot el país amb una estrella Michelin pròpia. 

Talent sostingut

Una estrella Michelin i dos Sols Repsol avalen la feina duta a terme al restaurant per un equip professional de primer nivell. El tàndem format pel xef Xavier Sagristà i el cap de sala Toni Gerez, ambdós exmembres del Bulli, va catapultar el Restaurant Castell de Perelada a l'èxit quan van aconseguir una estrella Michelin l'any 2018. Actualment, i després de cuinar 15 anys braç a braç amb Sagristà, el xef Javier Martínez lidera el projecte de Perelada i manté l'estrella Michelin cinc anys després d'haver-la aconseguit. Un talent sostingut que es renova 3 vegades a l'any, amb un menú de primavera al març, un d'estiu al juliol, i un menú de tardor-hivern al mes d'octubre. Aquest últim és el que es pot gaudir ara al restaurant.

Carro de formatges de Toni Gerez - O.F.D
Carro de formatges de Toni Gerez - O.F.D

Un entorn privilegiat

El Restaurant Castell de Perelada se situa al bell de l'Empordà, en un entorn privilegiat envoltat de jardins i un preciós poble de pedra. A dins, la recepció la fan una vitrina amb vins del celler Perelada i un magnífic carro de formatges, una joia gastronòmica gestionada per Toni Gerez. Un petit racó que porta a la sala principal del restaurant, solemne, càlida i luxosa, però igualment acollidora. En cadascuna de les dues torres de l'edifici, a més, hi ha una sala reservada, un espai circular on caben una desena de persones. En total, el restaurant té capacitat per a 45 comensals, contant la sala principal i les dues sales de les torres.

El xef Javier Martínez lidera el projecte de Perelada i manté l'estrella Michelin cinc anys després d'haver-la aconseguit

Sala del restaurant Castell de Peralada
Sala del restaurant Castell de Perelada - O.F.D

Gastronomia local

El menú degustació tardor-hivern del xef Javier Martínez consta de 3 entrants, 6 primers, 4 segons i 3 postres. Un àpat complet i divers en el qual destaquen els productes de proximitat. Tan propers que alguns venen del mateix hort que el restaurant gestiona a la seva finca. L'àpat comença amb un aperitiu de moscatell amb gel, un vi dolç que cada vegada es pren menys i que, a banda de les postres, també pot maridar uns bons entrants.

Amb els primers, arriben la navalla en escabetx i el gelée de cecina i escuma de garota, dos plats de peix deliciosos que destaquen pel seu sabor intens, ple de sorpreses a mesura que te'ls menges. Amb els segons, el llom de cérvol amb romesco verd, castanyes i bolets, sintetitza l'essència d'un menú de tardor, amb una carn al punt perfecte i servida a una temperatura ideal.

Llom de cérvol, romesco verd, castanyes i bolets
Llom de cérvol, romesco verd, castanyes i bolets - O.F.D

Abans de les postres, però, és hora de tastar alguns dels formatges del carro de Toni Gerez. El mateix cap de sala és l'encarregat d'explicar els formatges que integren el carro. No només explica quins dels 300 formatges que té al llarg de l'any conformen el carro de la temporada, sinó que també detalla, de memòria, la manera com s'elaboren, qui els fa, on es produeixen, quina relació té ell personalment amb totes i cadascuna de les formatgeries - la majoria petits elaboradors artesans - que porten el formatge al castell... Toni Gerez és una autèntica enciclopèdia, una llegenda viva de la gastronomia que fa de l'estada a Perelada una experiència inigualable. Ningú, ni a Catalunya ni enlloc, està a l'altura del mestre Gerez.

Toni Gerez és una autèntica enciclopèdia, una llegenda viva de la gastronomia que fa de l'estada a Perelada una experiència inigualable

Finalment, un assortit de postres deliciosos culmina un dinar perfecte, en un espai màgic, amb un servei impecable i un menjar de primeríssima qualitat. 

Com a última curiositat, el Castell de Perelada escriu el seu nom amb 'e', mentre que el poble de Peralada s'escriu amb 'a'. Un petit detall que permet distingir la marca del grup Perelada (celler, restaurant, casino i museu) del topònim que designa el poble.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!