L’any 2001 es va crear la DO més recent de Catalunya, la DO Montsant. Abans, però, formava part de la DO Tarragona, per tant, no és una zona vitivinícola nouvinguda, més aviat al contrari: fa més de 2.000 anys que s’hi fa vi. Per situar-vos, farem servir la metàfora de veure el Priorat i el Montsant com si fos un ou ferrat: el rovell, és la DOQ Priorat i la clara, les muntanyes que l’abracen, és la DO Montsant, formada per una cinquantena de cellers que elaboren vins, sobretot, amb garnatxa negra, carinyena negra i garnatxa blanca. La millor manera de conèixer un territori és de la mà de qui el treballa cada dia, així que aquí teniu quatre recomanacions de cellers perquè els visiteu i gaudiu!
Coca i Fitó
Comencem per Coca i Fitó, on el tast és només el punt de partida d’una aventura sensorial. Des de les vinyes de Mas Serraller, les vistes abracen la Serra de Llaberia, la Mola i la DOQ Priorat. Aquí, el vi es viu amb confrontacions sorprenents: una garnatxa blanca del Montsant contra una de la Terra Alta, un negre del Montsant davant d’un Priorat. Blanc, Maragda, Rosa o el vermut Xalar, reconegut amb un Vinari d’Or, són protagonistes d’un tast que marida vins, paisatge i emoció.
Celler Masroig
Al Celler Masroig la visita comença abans d’entrar per la porta. El celler i el paisatge del poble són inseparables, aquesta és la connexió que es transmet als visitants. Aquest projecte centenari, fundat el 1917, és avui una de les cooperatives més grans i emblemàtiques de la DO Montsant, amb més de 200 socis i 500 hectàrees de vinya. El celler conserva els trulls centenaris, símbol del seu passat, però alhora treballa amb instal·lacions modernes que permeten elaborar vins amb personalitat pròpia. Durant la visita s’explora aquesta doble ànima: la tradició pagesa i l’aposta per la innovació. Els vins Sorts en són el millor reflex. El Blanc, fresc i aromàtic, el Sycar, potent i estructurat, i el Jove, que expressa la fruita directa del territori. A més, el celler ofereix acords amb allotjaments de la zona per fer estada i viure el Montsant amb calma, combinant tast, patrimoni i paisatge.
Vinyes Domènech
Vinyes Domènech és molt més que un celler: és un paisatge viu i una de les vinyes més boniques del país. Situat entre boscos mediterranis, és un autèntic refugi de biodiversitat, que des del celler defineixen com l'ànima invisible del terroir. Una biodiversitat que protegeixen i estudien constantment. El projecte posa el focus en la botànica i la viticultura regenerativa, amb un treball constant sobre la microbiologia i la preservació de l’ecosistema. D’aquí neix el concepte de vins botànics, vins que reflecteixen no només el raïm, sinó també l’entorn vegetal que els envolta i els perfuma. La garnatxa és la gran protagonista, amb vinyes velles que donen caràcter i autenticitat. Entre elles destaca el Teixar, un dels pocs vins de finca que existeixen a Catalunya, reconegut pel seu valor patrimonial i sensorial. Visitar Vinyes Domènech és viure la natura en estat pur i entendre com la botànica i el vi poden anar agafats de la mà per oferir una experiència única.
Acústic Celler
Tanquem a Marçà, amb l’Acústic Celler. Un celler nou, acabat el 2021, dissenyat per integrar-se en el paisatge i construït amb materials naturals que garanteixen un aïllament òptim. Tot l’espai està pensat per treballar en silenci i respecte amb el vi: sales de criança amb àmfores i botes de roure, zones climatitzades per assegurar el repòs ideal, i una arquitectura funcional que respira sostenibilitat. La finca de l’Hostal, als afores de Marçà, té deu hectàrees, de les quals cinc ja són vinya amb garnatxa blanca, garnatxa negra i carinyena, i el projecte encara creix fins a arribar a nou hectàrees. El celler aposta per recuperar varietats autòctones i transmetre l’essència del Montsant amb vins que porten música al nom i al fons. Els Acústics són vins que es beuen com qui escolta una peça sense artificis: purs, profunds i arrelats a la terra. Visitar-lo és veure com tradició i modernitat poden conviure amb coherència i respecte.
El mes següent us continuem descobrint Catalunya a través de l’enoturisme en les 12 Denominacions d’Origen del país, així que estigueu atents a La Gourmeteria!