La DO Penedès ha sigut notícia aquests últims dies, ja que en aquesta verema 2025 s’ha convertit en la primera denominació d’origen del món que treballa en ecològic. Aquesta fita és el resultat d’anys de treball conjunt entre els cellers i els viticultors, que tenien aquest objectiu planificat en el Pla Estratègic 2021-2030. Un fet que remarquem per la seva importància, ja que marca un precedent mundial en sostenibilitat ambiental i ben a prop de casa nostra. Ens aprofitem, doncs, d’aquesta primícia per recomanar-vos 4 cellers per descobrir el Penedès!
Parató
Iniciem la ruta a Parató, al cor del Penedès, un celler que ofereix visites molt particulars en grups reduïts i sempre guiades pels membres de la família Elías. L’experiència comença a la vinya, explicant el seu cicle anual i el treball al camp, i continua al celler amb tot el procés d’elaboració de vins i caves. El recorregut acaba amb un tast comentat de quatre referències, acompanyades de productes locals com pa, oli i embotits. Entre els vins destaca el xarel·lo com a emblema de la zona, els vins negres amb història, com la carinyena o el Parató de llarga criança i els caves brut o brut nature. Una visita íntima i familiar per descobrir el Penedès des de dins.

Avgvstvs Forvm
Avgvstvs Forvm, al Vendrell, ofereix visites entre vinyes a tocar de la Mediterrània i tastos dels seus vins i dels vinagres Forvm, coneguts arreu i utilitzats fins i tot a restaurants amb estrelles Michelin de tot el món. El celler treballa amb varietats autòctones com el xarel·lo i la garnatxa, combinades amb varietats internacionals. L’espai gastronòmic Degvsta és una experiència en si mateix: un restaurant que fusiona inspiració romana amb cuina contemporània, creant plats pensats per maridar amb els seus vins i vinagres. Les activitats són molt variades: des de visites guiades per la vinya i el celler, fins a tastos comentats, menús gastronòmics i experiències familiars o per a grups. Tot en un entorn que combina història, mar i vinya per oferir una visió completa del Penedès més mediterrani.
Museu del Vi i del Cava Ramon Canals
El Museu del Vi i del Cava Ramon Canals, a Castellví de Rosanes, és un dels millors museus privats dedicats a la història del vi a Europa. En una superfície de 900 m², i amb una propera ampliació de 600 m² més, s’hi exposen més de 5.000 peces relacionades amb el món del vi, datades des del 4000 aC fins al segle XX. Una recopilació que el celler ha fet durant més de 40 anys.

Hi podeu veure des d’un sarcòfag egipci fins a àmfores i copes gregues i romanes, una àmplia col·lecció de premses, una espectacular col·lecció de microscopis, porrons i ampolles de vidre català, llibres de viticultura i d’enologia, copes de cristall de Murano de mitjan segle XIX i molts altres estris que il·lustren la llarga tradició vitivinícola de la Mediterrània. Un dels vins més coneguts del celler és el vi blanc Marta Violet Ecològic, de la DO Penedès, elaborat amb les varietats muscat, xarel·lo i macabeu, i amb una ampolla de color lila genuïna i molt original que marca el tarannà innovador del celler.
Loxarel
Acabem la ruta a Loxarel, un celler que es distingeix per la producció de vins i escumosos naturals, ecològics i biodinàmics, que trobareu als millors restaurants d’arreu d’Europa i del món. Les caves són un testimoni de la història viva del país, situades a l’antic refugi antiaeri que els republicans van construir sota l’aeròdrom de Vilobí del Penedès, durant la Guerra Civil, i que la família va salvar de l’enderroc. Loxarel obre al públic les portes del celler, la cava i el refugi i fa partícips els visitants de la particular filosofia que aplica en la manera d’elaborar vins de qualitat amb un segell diferenciat. Al celler de la Masia de Can Mayol hi reposen i s’hi poden tastar vins d’àmfora, naturals amb caràcter, escumosos amb personalitat i vins de varietats autòctones que, com el xarel·lo, van estar al llindar de l’extinció, i que gràcies al compromís i la perseverança de cellers com Loxarel ara tornen a brillar.
La tardor, que en res comença, dona pas a uns paisatges preciosos i bucòlics a les vinyes, així que us animem al fet que aprofiteu aquesta estació per gaudir-la amb les nostres recomanacions. El mes vinent, us descobrirem una altra DO de Catalunya. Estigueu atents!