Una safata d’inox amb peix i marisc fresquíssim és passejada entre els clients nouvinguts del restaurant Verdaguer. Les pinces dels escamarlans, movent-se a tall de salutació, avancen el que en aquest local de Vilassar de Mar es ve a fer: gaudir de la bona cuina, basada en el millor producte del mar i la terra. Ho asseguren l’Anna Godes i l’Oriol Fité, xefs i propietaris del Verdaguer, amb l’excitació pròpia de qui començarà un servei amb totes les taules ocupades.

És el pa de cada dia d’aquesta casa, i una autèntica satisfacció per a aquesta parella (personal i professional) que ja va engegar un projecte propi que no va encaixar i ara corrobora, amb un Verdaguer a vessar, que la seva intuïció no fallava: el seu potencial es veuria acomplert en un restaurant on el servei fos acollidor i proper (sense oblidar que es pot ser elegant, sent informal) i la cuina saborosa, juganera i sense estridències. Una cuina que tot i semblar tendència per fomentar cimentació en el producte, ha sigut així des de fa decennis. Una qualitat innegociable que s’ha de vincular al productor, que treballa el producte i n’és guardià de la seva excel·lència.

El brioix de fricandó, estrella del Verdaguer / Foto: Marta Garreta
El brioix de fricandó, estrella de la casa / Foto: Marta Garreta

Tothom té la porta oberta al Verdaguer. El restaurant ha adoptat el nom de l’edifici modernista que l’allotja, la casa Verdaguer, i fent justícia a l’emplaçament (al centre del poble), on sempre ha bategat el cor social dels seus habitants, l’Anna i el seu equip de sala coneixen quasi tots els comensals, saludant-nos pel nom i coneixent íntimament com brindar felicitat. “Al senyor de la (taula) 8, sempre li agrada començar els àpats amb una copa de vi blanc i li agrada que el sorprenguem”, apunta l’Anna amb un xiuxiueig a un cambrer jove que assenteix, i surt disparat a emplenar aquella copa. “Trobo a faltar la cuina”, confessa l’Anna. Però els ulls li brillen quan el servei comença i el ball de comandes i plats sortint de la cuina marquen un ritme que ella domina.

El saltat de calamar amb mongetes de Santa Pau i botifarra negra del Verdaguer / Foto: Marta Garreta
El saltat de calamar amb mongetes de Santa Pau i botifarra negra / Foto: Marta Garreta

La carta del Verdaguer conté tots els hits d’un restaurant bistronòmic amb base de producte i ànima de revisió de receptari: busca enamorar a contra més paladar possible, millor. Però on està la màgia és als fora de carta, on brillen plats de temporada que, al cap de ben poc, passen a ser imprescindibles. “Com el brioix de fricandó amb maionesa de tòfona”, explica l’Oriol, “no tenim manera de treure’l de carta, és un dels plats més demanats”. I està al fora de carta! Allà també hi trobareu meravelles com el fabulós tàrtar de gamba vermella i tonyina amb emulsió de soja, ou i tòfona: una oda a la potència, a l’umami i a com refresca el paladar.

L’Anna Godes i l’Oriol Fité, sala i cuina del Verdaguer / Foto: Marta Garreta
L’Anna Godes i l’Oriol Fité, sala i cuina del Verdaguer / Foto: Marta Garreta

La cocotxa de bacallà arrebossada amb pebrots del piquillo és poesia a la senzillesa: l’arrebossat, perfecte, encapsula la melositat i col·lagen de la cocotxa. Però ull quan arriba el saltat de calamar amb mongetes de Santa Pau i botifarra negra: una carícia de bon guisat que va directe a l’ànima. Similar nivell a les postres: la tatin de poma, acabada de fornejar, surt per la finestra del passi de la cuina per allotjar-se a la barra, a la vista de tothom, que ensumen la flaire dolça i anticipen la golafreria.

El tàrtar de gamba vermella i tonyina amb emulsió de soja, ou i tòfona del Verdaguer / Foto: Marta Garreta
El tàrtar de gamba vermella i tonyina amb emulsió de soja, ou i tòfona / Foto: Marta Garreta

La parella va coincidir al restaurant Santa Marta de Cabrera de Mar, una institució de la zona de la cuina casolana i catalana i hi van dedicar anys de professió. Quasi una dècada ell, i quasi una dècada ella. Allà també hi va aterrar el que és el tercer soci, un jove Pablo Robert Cordomí, a les ordres de l’Oriol. “Li vam dir (a en Pablo) que quan obríssim un restaurant, ell estaria amb nosaltres”. Tal dit, tal fet. Fa tres anys. Fa un any, però, se’ls va oferir gestionar el restaurant del Nàutic i en Pablo se n’hi va anar per encapçalar Verdaguer Mar, una proposta més marinera.

La kokotxa de bacallà arrebossada amb pebrots del piquillo del Verdaguer / Foto: Marta Garreta
La cocotxa de bacallà arrebossada amb pebrots del piquillo / Foto: Marta Garreta

Verdaguer enamora a tots els nivells amb una cuina i una sala curulla d’honestedat. La mateixa amb la qual expliquen els vins: “Tenim una carta d’entre 40 i 50 referències de les més conegudes i reconeixibles perquè els clients trobin aquell vi que els agrada”, desenvolupa l’Anna. Però ben aviat, en demanar la carta per tafanejar els fora de carta, també s’haurà de demanar la dels vins perquè presentarà una idèntica estratègia: qui vulgui gaudir i descobrir les joies que la parella ha tastat i pescat, haurà de demanar el llistat de vins fora de carta. Tampoc es queden fora ni enrere amb els preus, oferint un menú de migdia a preu imbatible, el Verdaguer, per 23,50 € i un d’arròs per 34 €. Hi ha molta corda de gaudi en aquest Verdaguer!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!