Laura Ballester (2001) és tècnica agrícola en una finca d’Ametller Origen a Cabrera de Mar. Ametller té 615 hectàrees de camps de cultiu a Catalunya, sis de les quals s’ubiquen al Maresme. Una comarca que, a més de proveir de tomàquets, maduixes, pèsols o cogombres les botigues de fruita i verdura, també ha estat l’escollida per a les primeres proves de recerca i desenvolupament (R+D) agrícola d’Ametller Origen a Catalunya. En un hivernacle de 4.000 m² s’hi fan proves amb diferents varietats d’una mateixa hortalissa per analitzar i estudiar quines seran les millors per plantar i produir a gran escala. L’encarregada de supervisar aquests cultius i gestionar el dia a dia de l’R+D d’Ametller Origen al Maresme és Laura Ballester. Hem parlat amb ella per saber com és la vida dels pagesos del Maresme i per descobrir d’on surt el producte que trobem al supermercat.
En què consisteix la feina d’una tècnica agrícola?
Soc responsable de tot el que cultivem a l’hivernacle i m’encarrego de gestionar els possibles imprevistos que pugui haver-hi en el dia a dia. M’encarrego d’organitzar els calendaris amb l’equip d’Ametller, lligo les plantes que ho necessiten, prenc mostres, analitzo dades... faig una mica de tot en R+D, realment.
Què és l’R+D en agricultura?
R+D vol dir recerca i desenvolupament. L’objectiu de l’R+D al camp és millorar tot el que tenim ara; fer que les hortalisses s’adaptin a les condicions climàtiques, que resisteixin possibles virus, que sobrevisquin a plagues i malalties i intentant mantenir sempre la millor qualitat possible del producte.

Estem prioritzant la tecnificació de les estructures per tal de poder controlar el màxim de variables possibles i fer que l’agricultura sigui més eficient
Per què vas decidir dedicar-te al món de la pagesia?
No vaig estudiar res relacionat amb l’agricultura. Vaig fer cinema i ara estic estudiant psicologia. Però el meu pare s’ha dedicat tota la vida a aquest món, i vulguis o no, a casa sempre ho he viscut. Ara fa dos anys que vaig dir al meu pare que m’agradaria treballar al camp. Sempre m’han agradat les feines manuals, no m’imaginava estar asseguda en un despatx. Vaig començar fent hores puntuals, i com que em va agradar, aquí segueixo, dos anys després.
Com és l’entorn on treballes?
El projecte d’R+D aquí a Cabrera de Mar consisteix en un hivernacle d’uns 4.200 m² i un camp exterior de la mateixa extensió. És un entorn en el qual t’has d’adaptar a les condicions meteorològiques de cada dia; a l’hivern fa fred i a l’estiu fa calor, però s’ha de treballar igual. Alguns dies, però, faig teletreball perquè hi ha part de la feina que s’ha de fer amb l’ordinador. A més, aquí tenim un despatx que fem servir sobretot per planificar i per posar en comú alguns temes.
Crec que és important escombrar cap a casa sempre que es pugui per mantenir les tradicions i fer comerç local
Quins productes cultiveu?
Ara a finals de primavera i principis d’estiu tenim tomàquet i maduixa, però d’aquí a uns dies trasplantarem enciams i mongetes. El producte estrella del Maresme és la maduixa, tot i que en funció de la temporada, també destacaria els pèsols i els cogombres o els tomàquets a l’estiu.

Qui forma l’equip en el qual treballes?
A Cabrera treballo amb un company i entre els dos ens encarreguem de tot. A més, també treballem amb en Jaume Gallart, el pagès responsable de totes les finques. Ell és qui s’encarrega sobretot de les programacions més delicades, com la de reg, i ens dona un cop de mà en tot el que necessitem.
Com us està afectant el canvi climàtic?
Ens està afectant a tots. Ara aquí fa molta més calor. Com que han pujat les temperatures, la planta s’estressa més i la productivitat baixa. La producció és més complicada i és més difícil fer previsions perquè el temps també és més erràtic. Estem prioritzant la tecnificació de les estructures per tal de poder controlar el màxim de variables possibles i fer que l’agricultura sigui més eficient, tot i que el temps és l’únic que no podrem controlar mai.
Crec que a més de l’agricultura, el sector primari en general és un sector molt invisibilitzat
Per què creus que és important mantenir la pagesia arrelada al territori?
Crec que és important escombrar cap a casa sempre que es pugui per mantenir les tradicions i fer comerç local. Consumir producte de casa sempre està bé; però consumir el que es pot, perquè un alvocat, per exemple, mai sortirà bo aquí al Maresme.

Creus que el relleu generacional està garantit a la pagesia del Maresme?
No, crec que no tenim res garantit. Al Maresme no tenim el relleu generacional assegurat al camp. Crec que a més de l’agricultura, el sector primari en general és un sector molt invisibilitzat. Crec que s’estan perdent molts oficis als quals s’hauria de donar visibilitat. Hem de donar a conèixer sortides laborals com la de tècnica agrícola perquè la gent sàpiga que existeix i descobreixi que són feines molt agraïdes. La de pagès és una feina dura, sí, però com qualsevol altra.
Especial Enjoy Maresme i La Gourmeteria
Aquesta entrevista s'inclou a la revista mensual de Capgròs, a la qual hem col·laborat de manera inèdita des de La Gourmeteria, per crear un especial Enjoy Maresme i La Gourmeteria que va veure la llum el passat dilluns 30 de juny. Un suplement gastronòmic per reivindicar i visibilitzar el potencial culinari de la comarca maresmenca. Entrevistes a cuiners, tècnics agrícoles i enòlegs, així com un recull dels millors i més fascinants restaurants i guinguetes de tota la regió de nord a sud.