Si hi ha alguna cosa que caracteritza la gastronomia andorrana són les bordes. Edificis de pedra amb teulades a dues aigües que antigament servien per guardar el bestiar i refugiar-se de les inclemències del temps. Les bordes són un símbol de la cultura d'Andorra i pirinenca que en molts casos s'han mantingut i restaurat per oferir al públic una mostra del bo i millor de la cuina del país. Una de les més especials és aquesta, ubicada a la Massana i als peus de les muntanyes.

Un espai amb encant

A la carretera d'Erts, 51, a Andorra, hi ha un restaurant ubicat en una borda que serveix plats de cuina tradicional. Es tracta de la Borda Xicoies, antigament coneguda com a Borda Raubert. Es tracta d'una borda aïllada a tocar de la carretera que ofereix cuina casolana de primera qualitat. A l'exterior de la borda, a més del pàrquing, hi ha un petit jardí que dona la benvinguda. A dins, un petit menjador amb capacitat per a una vintena de comensals ocupa l'espai central d'una sala on, a més, hi ha una barra a mà dreta i una imponent brasa oberta en un racó a mà esquerra. Amb una decoració rústica i els mobles i les parets de fusta, la borda manté l'essència tradicional d'un restaurant de cuina tradicional.

Trinxat del restaurant Borda Xicories d'Andorra foto Oriol Foix
Trinxat del restaurant Borda Xicories d'Andorra / Foto: Oriol Foix

Plats suculents

L'oferta de la Borda Xicoies consta de diferents plats típics de la cuina de muntanya. Plats que Andorra comparteix amb la cuina tradicional catalana i que aquí executen a la perfecció. Com a bon restaurant tradicional, el primer que t'ofereixen quan seus a taula és pa torrat, all, tomata i oli. Com a entrants, també tenen unes delicioses croquetes de rostit. De primer, un dels millors plats és el trinxat de muntanya, un plat aparentment senzill, però que requereix molta tècnica per poder-lo fer a la perfecció. Col, patata i cansalada és tot el que cal per elaborar aquest deliciós plat.

Fricandó de vedella del restaurant Borda Xicories d'Andorra foto Oriol Foix
Fricandó de vedella del restaurant Borda Xicories d'Andorra / Foto: Oriol Foix

Pel que fa a la carn, en un restaurant tradicional no podia faltar-hi un bon fricandó

Pel que fa als segons, a la Borda Xicoies toquen bé tant el peix com la carn. Un dels plats més destacats de peix és el bacallà amb Idiazabal, una preparació feta a l'estil tradicional acompanyada d'una salsa menys habitual, però igualment deliciosa. La untuositat del formatge eleva el plat en combinació amb la textura tendra del bacallà. Pel que fa a la carn, en un restaurant tradicional no podia faltar-hi un bon fricandó. Aquí el fan bo, abundant i ben sucós, i l'acompanyen amb una mica d'arròs blanc. Una opció ideal per als amants d'escurar fins a l'última gota de salsa del plat. Per acabar l'àpat, el restaurant ofereix diferents postres casolanes, entre les quals destaca la torrada de Santa Teresa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!