Andorra ha presentat avui el seu Pla Gastronòmic Nacional, un projecte que pretén posicionar el país com un destí turístic culinari de referència al món. El ministre de turisme andorrà, Jordi Torres, juntament amb el gerent d'Andorra Turisme, Betim Budzaku, i el director del grup GSR, Jordi Parra, han presentat les novetats del projecte aquest matí a Andorra la Vella.

Un país obert al món

Andorra vol posicionar-se com a destí turístic gastronòmic internacional a través d'un Pla Gastronòmic Nacional basat en tres eixos: la singularitat del territori, la qualitat dels productes i la implicació de la comunitat. Andorra, malgrat ser un país petit, és un territori amb una gran riquesa gastronòmica. S'hi fan des de formatges i embotits, fins a vins, mels, cerveses o xocolata. A més, Andorra també compta amb una àmplia oferta de restauració, tan tradicional com d'alta cuina. Tot aquest potencial gastronòmic és el que el Ministeri de Turisme andorrà i el grup GSR han volgut impulsar sota una mateixa estratègia conjunta.

Es tracta d'un projecte que porta per lema "Andorra, Gastronomia d'Alta Muntanya"

Jordi Parra ha explicat com es materialitzarà el Pla Gastronòmic. Es tracta d'un projecte que porta per lema "Andorra, Gastronomia d'Alta Muntanya". Sota aquest paraigua s'hi inclouran diverses accions. D'una banda, l'Andorra GastroLab, unes jornades de formació sobre comunicació gastronòmica i sommelieria dirigides a restauradors, productors i estudiants d'Andorra. D'altra banda, el Campus Andorra Origens oferirà formacions sobre cuina. També es faran presentacions internacionals, tant en fires gastronòmiques a altres països com en col·laboracions de 4 mans a Andorra. I finalment, el colofó del Pla Gastronòmic serà la 4a edició del festival Andorra Taste, al setembre. Un pla que, malgrat haver deixat molt clares les línies d'acció del 2025, es vol consolidar a llarg termini amb més activitats a partir de l'any vinent.

Productor d'embotit d'Andorra foto Oriol Foix
Productor d'embotit d'Andorra / Foto: Oriol Foix

 Ambaixadors de la cuina andorrana

Durant la presentació també s'han donat a conèixer els diferents ambaixadors de la cuina andorrana al món. Es tracta de 6 xefs i 1 productor d'Andorra que faran de representants de la cuina d'alta muntanya del país pirinenc en esdeveniments internacionals. Els ambaixadors són:

  • Marcel Besolí, del restaurant Celler d’en Toni
  • Carles Flinch, del restaurant Can Manel
  • Jordi Grau, del restaurant Ibaya*
  • José Antonio Guillermo, del restaurant Odetti Bistro
  • Victoria Kemerer, del restaurant Kökosnøt
  • Rodrigo Martínez, del restaurant Beç
  • Gerard Martínez, ramader de Ramaders d’Andorra

El ministre Torres ha explicat que per tal d'escollir els ambaixadors, s'han seguit una sèrie de criteris objectius. Torres ha aclarit que "no cal que els ambaixadors compleixin tots els criteris, sinó que n'han de complir almenys un". Els criteris són:

  1. Presència en guies gastronòmiques internacionals
  2. Ser divulgadors del producte local d'Andorra
  3. Haver participat en l'elaboració del corpus culinari andorrà
  4. Formar part de la denominació de productes andorrans
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!