Avui us porto un nou plat d'arròs, un risotto. D'aquells plats que sempre venen de gust, a qualsevol època de l'any. Per a l'elaboració del risotto s'acostumen a utilitzar varietats d'alta qualitat d'arròs, amb gran capacitat d'absorbir líquid i alliberar midó, el que ofereix aquesta característica textura cremosa que sempre convida a tastar-lo. 

I no es triga tant a fer, la veritat. Que no us faci por.

 

Ingredients

400 g d'arròs especial per a risotto

300 g de gamba vermella

una ceba trinxada petita

un got de vi blanc

1 litre de brou de peix (porro, api, caps de gamba, peix, etc.)

60 g de mantega

60 g de formatge parmesà

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu utilitzar altres varietats de gamba i d'arròs

Es pot fer amb brou de verdura

Si el trobeu fort hi podeu posar menys vi

Preparació
1.
risotto gambes pas1

Prepareu els ingredients i netegeu el peix.

2.
risotto gambes pas2

Utilitzaré una ceba tendra, que trobo que li va millor en ser menys picant que la normal.

3.
risotto gambes pas4

La gamba és important que sigui vermella. Pot ser congelada, però jo us recomano que sigui vermella donat el seu intens sabor, tot i que, al cap i a la fi, aquest plat el podeu fer amb qualsevol tipus de gamba, llagostí o escamarlà.

4.
risotto gambes pas5

He comprat una mica de peix per fer el brou, com aquest cap de lluç, que més endavant barrejareu amb els caps de gamba.

5.
risotto gambes pas7

Mentrestant, peleu les gambes.

6.
risotto gambes pas8

Reserveu les peles i els caps per una banda i els cossos per una altra.

7.
risotto gambes pas9

Li podeu treure els budells a la gamba si voleu. És qüestió d'estirar el filet negre que tenen en el llom. 

8.
risotto gambes pas10

Quan la verdura hagi agafat una mica de color, hi afegirem les peles i els caps de gamba.

9.
risotto gambes pas11

També hi posarem un cap de lluç, espines o el peix que tingueu.

10.
risotto gambes pas12

Deixeu-ho que es torri una mica.

11.
risotto gambes pas13

A continuació afegiu-hi l'aigua i deixeu bullir el brou durant 20-25 minuts. Saleu-ho.

12.
risotto gambes pas14

Mentrestant, aneu trinxant la ceba.

13.
risotto gambes pas15

És interessant que no quedi massa grossa.

14.
risotto gambes pas16

Un cop fet el brou, apagueu el foc i reserveu-lo.

15.
risotto gambes pas18

Quan sigui calent tireu-hi la ceba i deixeu-lo enrossir lleugerament.

16.
risotto gambes pas19

Quan tingui color hi posarem l'arròs. Jo mesuro l'arròs per cullerots: per cada cullerot d'arròs hi poso dos de brou i, finalment, dos més de brou de regal.

17.
risotto gambes pas20

La ceba no cal fer-la massa, no s'ha de daurar completament. Només que sigui transparent ja val.

18.
risotto gambes pas21

Seguidament, afegiu-hi l'arròs.

19.
risotto gambes pas22

I remeneu-ho durant una estona. Que es torri una mica juntament amb la ceba.

20.
risotto gambes pas23

A continuació tireu-hi el vi blanc. Deixeu-ho tres o quatre minuts que s'evapori l'alcohol.

21.
risotto gambes pas24

Ara, torneu al brou, escalfeu-lo una mica si cal, que estigui calentó.

22.
risotto gambes pas25

I, tot colant-lo, poseu el brou necessari a l'arròs.

23.
risotto gambes pas26

I a partir d'aquí, deixar que es faci l'arròs a foc mig-baix i remenant de tant en tant, que s'enganxi de la part inferior, sobretot. Si us falta brou podeu afegir-ne més però bullent.

24.
risotto gambes pas27

Aprofiteu per trinxar una mica de julivert fresc que us servirà per decorar el plat.

25.
risotto gambes pas28

Si us cal, ratlleu també el parmesà.

26.
risotto gambes pas29

I prepareu la mantega.

27.
risotto gambes pas30

Ens queden les gambes pelades. Saleu-les.

28.
risotto gambes pas31

Empebreu-les.

29.
risotto gambes pas32

I passeu-les per la planxa volta i volta, el que se'n diu marcar.

30.
risotto gambes pas33

Tot just canviïn de color ja les podeu retirar.

31.
risotto gambes pas34

Reserveu les gambes.

32.
risotto gambes pas35

A mesura que s'evapori el brou haureu de remenar amb més continuïtat per evitar que es cremi. Rectifiqueu de sal mentre tingueu brou.

33.
risotto gambes pas36

A més, amb aquest moviment fareu que surti el midó de l'arròs, que és el secret d'un risotto.

34.
risotto gambes pas37

A poc a poc, l'arròs anirà adquirint textura cremosa i cada vegada tindrà menys líquid. Remeneu.

35.
risotto gambes pas38

Aquesta ha de ser la textura final.

36.
risotto gambes pas39

Si aboqueu la cullera li ha de costar caure i ho farà a grumolls. El gra d'aquest arròs també queda lleugerament "al dente".

37.
risotto gambes pas40

En aquest punt ja podeu apagar el foc i afegir-hi la mantega, que hi aportarà el sabor dels risottos.

38.
risotto gambes pas41

Un cop desfeta la mantega, i per acabar, el formatge. Integreu-lo bé tot remenant. La quantitat de formatge va a gust de cada família. Jo en poso una quantitat i correcte i després deixo el formatge a taula, per si algú se'n vol posar més. En aquest cas jo no abusaria del formatge ja que pot arribar a tapar el gust de la gamba.

39.
risotto gambes pas42

I ara ja tenim la textura definitiva.

40.
risotto gambes pas43

El formatge farà que l'arròs encara sigui més melós.

41.
risotto gambes pas44

Emplateu-lo seguidament. Tireu-hi el julivert trinxat per sobre i decoreu amb les gambes.

42.
risotto gambes pas45

Que no hi falti un últim raig d'oli d'oliva per sobre. Bon profit!