A qui no li agraden els arrossos! He emprat les excel·lents carxofes de temporada que es conreen als horts que tinc a prop de casa i que recomano tastar a tothom. Un gran producte del qual podem presumir. Per tant, avui, es tracta d'un plat molt interessant fet a la cassola, un arrosset d'aquells que no us deixarà indiferents. Un arròs que queda melós, ni caldós ni eixut. Un arròs que us farà llepar els dits! 

Ingredients

2 o 3 carxofes

150 g d'arròs (o 3 tasses de cafè)

6 o 8 gambes vermelles

2 grans d'all

3 tomàquets madurs

1 ceba trinxada

1/3 pebrot vermell trinxat

1 sípia a daus (amb la melsa)

1 cullerada de pebre vermell

brou vermell de peix

1 raig de vi blanc

pebre negre

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu fer el sofregit sense el pebrot vermell

Podeu coure l'arròs amb brou de peix, brou de verdures o aigua

Podeu fer servir calamar enlloc de sípia

Preparació
1.
cassola darros gambes carxofes pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
cassola darros gambes carxofes pas2

Rentem bé el peix i tallem la sípia a daus.

3.
cassola darros gambes carxofes pas3

Avui he trobat unes excel·lents carxofes de temporada.

4.
cassola darros gambes carxofes pas4

Les pelem tot traient les fulles més verdes i seguidament en retirem la part superior. També retallarem una mica la part inferior.

5.
cassola darros gambes carxofes pas5

Només ens interessen els cors de la carxofa que, de fet, és la part més agradable i gustosa.

6.
cassola darros gambes carxofes pas6

Tallarem els cors a trossos.

7.
cassola darros gambes carxofes pas7

Escalfem un bon raig d'oli d'oliva en una cassola.

8.
cassola darros gambes carxofes pas8

Seguidament, deixarem que la carxofa es dauri una mica.

9.
cassola darros gambes carxofes pas9

La reservarem.

10.
cassola darros gambes carxofes pas10

Trinxarem l'all, el pebrot vermell...

11.
cassola darros gambes carxofes pas11

i la ceba.

12.
cassola darros gambes carxofes pas12

També ratllarem els tomàquets...

13.
cassola darros gambes carxofes pas13

als que afegirem la melsa de la sípia i una cullerada de pebre vermell.

14.
cassola darros gambes carxofes pas14

Un cop remenat ho reservarem.

15.
cassola darros gambes carxofes pas15

En el mateix oli de fregir les carxofes fregirem també les gambes vermelles.

16.
cassola darros gambes carxofes pas16

No cal fer-les massa, només que canviïn de color per totes dues bandes.

17.
cassola darros gambes carxofes pas17

I les reservem també.

18.
cassola darros gambes carxofes pas18

En el mateix oli aromatitzat amb les gambes deixarem fer la sípia.

19.
cassola darros gambes carxofes pas19

La sípia ha que quedar torradeta, i això passarà quan comenci a esclatar.

20.
cassola darros gambes carxofes pas20

La reservem juntament amb la resta de ingredients cuits.

21.
cassola darros gambes carxofes pas21

En el mateix oli, i si cal afegiu-ne més, farem el sofregit. Primer li donarem color al pebrot i a l'all.

22.
cassola darros gambes carxofes pas22

A continuació hi afegirem la ceba trinxada.

23.
cassola darros gambes carxofes pas23

Ho taparem i ho deixarem coure uns 10 minuts a foc lent.

24.
cassola darros gambes carxofes pas24

La ceba haurà canviat de color i el conjunt haurà caramel·litzat lleugerament.

25.
cassola darros gambes carxofes pas25

Ara incorporarem a la cassola la barreja de tomàquets, melsa i pebre vermell.

26.
cassola darros gambes carxofes pas26

Ho remenem...

27.
cassola darros gambes carxofes pas27

i ho deixem reduir tapat durant uns 10 minuts més. Vigileu que no se us cremi.

 

28.
cassola darros gambes carxofes pas28

Si voleu, un cop cuit el tomàquet, podeu fer una reducció de vi blanc.

29.
cassola darros gambes carxofes pas29

A mi m'agrada incorporar una copeta de vi blanc o mitja d'aquest vi especial per cuinar.

30.
cassola darros gambes carxofes pas30

Passats uns minutets i un cop s'hagi evaporat l'alcohol, hi afegirem les gambes, les carxofes i la sípia.

31.
cassola darros gambes carxofes pas31

Al mateix temps, també hi posarem l'arròs, que deixarem sofregir 5 minutets mentre remenem.

32.
cassola darros gambes carxofes pas32

Distribuïm una mica el conjunt d'ingredients...

33.
cassola darros gambes carxofes pas33

i aboquem el brou vermell de peix bullent. Per a 3 tasses d'arròs he utilitzat un litre de brou.

34.
cassola darros gambes carxofes pas34

Ho salem lleugerament.

35.
cassola darros gambes carxofes pas35

I ara és qüestió d'esperar uns 15 minuts fins que estigui cuit l'arròs. Rectifiqueu de sal si cal.

36.
cassola darros gambes carxofes pas36

Amb 15 minuts l'arròs us quedarà una mica dur. Però heu de tenir en compte la cocció passiva que ens aporta la cassola de fang.

37.
cassola darros gambes carxofes pas37

Per tant, haureu de deixar reposar l'arròs 10 minutets més abans de servir-lo a taula, i veureu que està al punt perfecte de cocció.

38.
cassola darros gambes carxofes pas38

Quina flaire que fa!

39.
cassola darros gambes carxofes pas39

Serviu-lo amb una mica de gràcia, eh?

40.
cassola darros gambes carxofes pas40

I ja tenim fet el nostre arrosset amb gambes i carxofes.

41.
cassola darros gambes carxofes pas41

Un autèntic plat de festa.

42.
cassola darros gambes carxofes pas42

Bon profit!