Què us puc dir dels arrossos. Ja sabeu que són una de les meves passions. Avui un de negre, bons ingredients i bona presentació. Per algun motiu que desconec encara, tots els arrossos o fideus negres em demanen allioli i així us ho recomano també. La tinta de la sípia, per tant, serà l'element clau en aquesta recepta. Quan demaneu la sípia heu de demanar la salsa i la tinta, totes dues coses si no us ho pregunten.
Si la sípia és de bona mida, amb una tinta en teniu prou, altrament necessitareu dues. Podeu trobar sobres de tinta congelada al vostre supermercat. I recordeu que s'ha de coure bé la tinta, ja que diuen que és tòxica en cru. La que compreu en sobres té un tractament i es pot consumir gairebé directament, però la tinta crua que s'extreu de la sípia o del calamar s'ha de coure, cosa que ja fem juntament amb l'arròs en el cas d'avui. Som-hi!
350 g d'arròs (entre 80g-100g per persona)
1 ceba tendra grossa trinxada (o dues mitjanes)
3 grans d'all laminats
1 sípia a daus amb la tinta i la salsa marró (melsa)
2-3 tomàquets madurs triturats
1,5 litres de brou de peix
10-12 gambes vermelles
6-8 petxines de pelegrí
1 cullerada de pebre vermell
uns brins de safrà
oli d'oliva
sal
Variants
S'hi pot posar pebrot verd o vermell al sofregit
Es pot fer amb escamarlans
Es pot acompanyar amb allioli
![arros negre gambes petxina pelegri pas1 arros negre gambes petxina pelegri pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/73/14/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas1.jpeg)
Prepareu tots els ingredients
![arros negre gambes petxina pelegri pas2 arros negre gambes petxina pelegri pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/73/41/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas2.jpeg)
Podeu comprar les petxines de pelegrí a la peixateria, ja obertes i netes.
![arros negre gambes petxina pelegri pas3 arros negre gambes petxina pelegri pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/73/68/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas3.jpeg)
Us recomano gamba vermella, poseu-ne menys però que sigui de qualitat.
![arros negre gambes petxina pelegri pas4 arros negre gambes petxina pelegri pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/73/95/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas4.jpeg)
Renteu la sípia i talleu-la a dauets.
![arros negre gambes petxina pelegri pas6 arros negre gambes petxina pelegri pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/74/49/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas6.jpeg)
Aquesta boseta gris és la tinta. Amb una de sola, si és de bona mida, en teniu prou. Si és massa petita podeu comprar la tinta ja congelada. Compte al manipular-la que embruta molt. Però molt, eh?
![arros negre gambes petxina pelegri pas7 arros negre gambes petxina pelegri pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/74/76/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas7.jpeg)
La poseu en un bol i la diluiu amb una mica d'aigua o brou. La reserveu.
![arros negre gambes petxina pelegri pas8 arros negre gambes petxina pelegri pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/75/03/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas8.jpeg)
![arros negre gambes petxina pelegri pas10 arros negre gambes petxina pelegri pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/75/57/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas10.jpeg)
Ara, peleu les gambes vermelles.
![arros negre gambes petxina pelegri pas11 arros negre gambes petxina pelegri pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/75/84/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas11.jpeg)
Guardeu les pells i els caps.
![arros negre gambes petxina pelegri pas12 arros negre gambes petxina pelegri pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/76/11/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas12.jpeg)
En una cassola poseu a daurar un gra d'all laminat amb un bon raig d'oli d'oliva. Quan sigui daurat tireu-hi les pells i caps de gambes i una mica de julivert fresc.
![arros negre gambes petxina pelegri pas13 arros negre gambes petxina pelegri pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/76/38/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas13.jpeg)
Deixeu-ho fregir, tot aixafant els caps de gamba i fent sortir tots els sucs.
![arros negre gambes petxina pelegri pas14 arros negre gambes petxina pelegri pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/76/65/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas14.jpeg)
A continuació, ja podeu abocar-hi el brou de peix si en teniu. Altrament aigua. Ho deixeu bullir uns 15 minuts i ho reserveu.
![arros negre gambes petxina pelegri pas15 arros negre gambes petxina pelegri pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/76/92/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas15.jpeg)
Ara, poseu a escalfar la paella amb un raig d'oli d'oliva i un parell de grans d'all laminats.
![arros negre gambes petxina pelegri pas16 arros negre gambes petxina pelegri pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/77/19/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas16.jpeg)
Poseu la sípia a daurar.
![arros negre gambes petxina pelegri pas17 arros negre gambes petxina pelegri pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/77/46/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas17.jpeg)
Aprofiteu que la paella és gran per saltar les gambes també.
![arros negre gambes petxina pelegri pas18 arros negre gambes petxina pelegri pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/77/73/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas18.jpeg)
Un cop fet, ho reserveu tot junt i salteu també les petxines de pelegrí sense closca. Guardeu alguna closca per decorar la paella.
![arros negre gambes petxina pelegri pas19 arros negre gambes petxina pelegri pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/78/00/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas19.jpeg)
Reserveu-ho tot junt.
![arros negre gambes petxina pelegri pas20 arros negre gambes petxina pelegri pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/78/69/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas20.jpeg)
Ara trinxeu la ceba.
![arros negre gambes petxina pelegri pas21 arros negre gambes petxina pelegri pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/78/96/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas21.jpeg)
Poseu la ceba a sofregir. Afegiu-hi una mica d'oli si cal.
![arros negre gambes petxina pelegri pas22 arros negre gambes petxina pelegri pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/79/23/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas22.jpeg)
A poc a poc, la ceba anirà agafant coloret i absorbint totes les restes de la paella. Afegiu-hi ara el pebre vermell.
![arros negre gambes petxina pelegri pas23 arros negre gambes petxina pelegri pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/79/50/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas23.jpeg)
Ho remeneu i hi tireu la barreja de tomàquet i melsa.
![arros negre gambes petxina pelegri pas24 arros negre gambes petxina pelegri pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/79/80/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas24.jpeg)
Deixeu-ho sofregir, fins que gairebé caramel·litzi i es torni una pasta.
![arros negre gambes petxina pelegri pas25 arros negre gambes petxina pelegri pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/80/46/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas25.jpeg)
A continuació, ja podeu barrejar el sofregit amb la sípia. En aquest punt podeu apagar el foc, reservar-ho tot i sortir a comprar el diari o fer el vermut. La resta d'elaboració és ben senzilla i només necessitareu 30 minuts per acabar el plat.
![arros negre gambes petxina pelegri pas26 arros negre gambes petxina pelegri pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/80/73/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas26.jpeg)
Aboqueu la tinta i l'arròs al sofregit i ho remeneu durant un parell de minuts, per torrar una mica la tinta i l'arròs.
![arros negre gambes petxina pelegri pas27 arros negre gambes petxina pelegri pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/81/33/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas27.jpeg)
Uns brins de safrà també.
![arros negre gambes petxina pelegri pas28 arros negre gambes petxina pelegri pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/81/60/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas28.jpeg)
Coleu el brou, que sigui ja calent.
![arros negre gambes petxina pelegri pas29 arros negre gambes petxina pelegri pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/82/23/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas29.jpeg)
I aboqueu el brou a l'arròs.
![arros negre gambes petxina pelegri pas31 arros negre gambes petxina pelegri pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/83/10/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas31.jpeg)
Un cop passats 16-18 minuts, l'arròs no estarà cuit del tot, però ja podeu apagar el foc. Decoreu la paella amb les gambes i les petxines de pelegrí. Cobriu-ho tot amb paper de plata i ho deixeu reposar uns 10-15 minuts. La cocció passiva acabarà de fer l'arròs. En qualsevol cas, tot dependrà del tipus d'arròs i la potencia del foc a la cocció. Penseu que els temps són sempre relatius i el més important és entendre el concepte. Adapteu-vos a cada situació i a cada tipus de cuina.
![arros negre gambes petxina pelegri pas32 arros negre gambes petxina pelegri pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/83/37/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas32.jpeg)
I ja la podeu servir a taula.
![arros negre gambes petxina pelegri pas33 arros negre gambes petxina pelegri pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/84/00/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas33.jpeg)
Us recomano acompanyar aquest arròs amb allioli.
![arros negre gambes petxina pelegri pas34 arros negre gambes petxina pelegri pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/84/27/arros-negre-gambes-petxina-pelegri-pas34.jpeg)
Una meravella de plat, amics meus! Bon profit!