Què us puc dir dels arrossos. Ja sabeu que són una de les meves passions. Avui un de negre, bons ingredients i bona presentació. Per algun motiu que desconec encara, tots els arrossos o fideus negres em demanen allioli i així us ho recomano també. La tinta de la sípia, per tant, serà l'element clau en aquesta recepta. Quan demaneu la sípia heu de demanar la salsa i la tinta, totes dues coses si no us ho pregunten.

Si la sípia és de bona mida, amb una tinta en teniu prou, altrament necessitareu dues. Podeu trobar sobres de tinta congelada al vostre supermercat. I recordeu que s'ha de coure bé la tinta, ja que diuen que és tòxica en cru. La que compreu en sobres té un tractament i es pot consumir gairebé directament, però la tinta crua que s'extreu de la sípia o del calamar s'ha de coure, cosa que ja fem juntament amb l'arròs en el cas d'avui. Som-hi!

 

Ingredients

350 g d'arròs (entre 80g-100g per persona)

1 ceba tendra grossa trinxada (o dues mitjanes)

3 grans d'all laminats

1 sípia a daus amb la tinta i la salsa marró (melsa)

2-3 tomàquets madurs triturats

1,5 litres de brou de peix

10-12 gambes vermelles

6-8 petxines de pelegrí

1 cullerada de pebre vermell

uns brins de safrà

oli d'oliva

sal

Variants

S'hi pot posar pebrot verd o vermell al sofregit

Es pot fer amb escamarlans

Es pot acompanyar amb allioli

Preparació
1.
arros negre gambes petxina pelegri pas1

Prepareu tots els ingredients

2.
arros negre gambes petxina pelegri pas2

Podeu comprar les petxines de pelegrí a la peixateria, ja obertes i netes.

3.
arros negre gambes petxina pelegri pas3

Us recomano gamba vermella, poseu-ne menys però que sigui de qualitat.

4.
arros negre gambes petxina pelegri pas4

Renteu la sípia i talleu-la a dauets.

5.
arros negre gambes petxina pelegri pas6

Aquesta boseta gris és la tinta. Amb una de sola, si és de bona mida, en teniu prou. Si és massa petita podeu comprar la tinta ja congelada. Compte al manipular-la que embruta molt. Però molt, eh?

6.
arros negre gambes petxina pelegri pas7

La poseu en un bol i la diluiu amb una mica d'aigua o brou. La reserveu.

7.
arros negre gambes petxina pelegri pas8
8.
arros negre gambes petxina pelegri pas10

Ara, peleu les gambes vermelles.

9.
arros negre gambes petxina pelegri pas11

Guardeu les pells i els caps.

10.
arros negre gambes petxina pelegri pas12

En una cassola poseu a daurar un gra d'all laminat amb un bon raig d'oli d'oliva. Quan sigui daurat tireu-hi les pells i caps de gambes i una mica de julivert fresc.

11.
arros negre gambes petxina pelegri pas13

Deixeu-ho fregir, tot aixafant els caps de gamba i fent sortir tots els sucs.

12.
arros negre gambes petxina pelegri pas14

A continuació, ja podeu abocar-hi el brou de peix si en teniu. Altrament aigua. Ho deixeu bullir uns 15 minuts i ho reserveu.

13.
arros negre gambes petxina pelegri pas15

Ara, poseu a escalfar la paella amb un raig d'oli d'oliva i un parell de grans d'all laminats.

14.
arros negre gambes petxina pelegri pas16

Poseu la sípia a daurar.

15.
arros negre gambes petxina pelegri pas17

Aprofiteu que la paella és gran per saltar les gambes també.

16.
arros negre gambes petxina pelegri pas18

Un cop fet, ho reserveu tot junt i salteu també les petxines de pelegrí sense closca. Guardeu alguna closca per decorar la paella.

17.
arros negre gambes petxina pelegri pas19

Reserveu-ho tot junt.

18.
arros negre gambes petxina pelegri pas20

Ara trinxeu la ceba.

19.
arros negre gambes petxina pelegri pas21

Poseu la ceba a sofregir. Afegiu-hi una mica d'oli si cal.

20.
arros negre gambes petxina pelegri pas22

A poc a poc, la ceba anirà agafant coloret i absorbint totes les restes de la paella. Afegiu-hi ara el pebre vermell.

21.
arros negre gambes petxina pelegri pas23

Ho remeneu i hi tireu la barreja de tomàquet i melsa.

22.
arros negre gambes petxina pelegri pas24

Deixeu-ho sofregir, fins que gairebé caramel·litzi i es torni una pasta.

23.
arros negre gambes petxina pelegri pas25

A continuació, ja podeu barrejar el sofregit amb la sípia. En aquest punt podeu apagar el foc, reservar-ho tot i sortir a comprar el diari o fer el vermut. La resta d'elaboració és ben senzilla i només necessitareu 30 minuts per acabar el plat.

24.
arros negre gambes petxina pelegri pas26

Aboqueu la tinta i l'arròs al sofregit i ho remeneu durant un parell de minuts, per torrar una mica la tinta i l'arròs.

25.
arros negre gambes petxina pelegri pas27

Uns brins de safrà també.

26.
arros negre gambes petxina pelegri pas28

Coleu el brou, que sigui ja calent.

27.
arros negre gambes petxina pelegri pas29

I aboqueu el brou a l'arròs.

28.
arros negre gambes petxina pelegri pas31

Un cop passats 16-18 minuts, l'arròs no estarà cuit del tot, però ja podeu apagar el foc. Decoreu la paella amb les gambes i les petxines de pelegrí. Cobriu-ho tot amb paper de plata i ho deixeu reposar uns 10-15 minuts. La cocció passiva acabarà de fer l'arròs. En qualsevol cas, tot dependrà del tipus d'arròs i la potencia del foc a la cocció. Penseu que els temps són sempre relatius i el més important és entendre el concepte. Adapteu-vos a cada situació i a cada tipus de cuina.

29.
arros negre gambes petxina pelegri pas32

I ja la podeu servir a taula.

30.
arros negre gambes petxina pelegri pas33

Us recomano acompanyar aquest arròs amb allioli.

31.
arros negre gambes petxina pelegri pas34

Una meravella de plat, amics meus! Bon profit!