Un gust brutal. Per al meu gust, és clar: és que m'agraden molt els ceps. Un plat exquisit de debò. Un plat totalment recomanable. Per cert, no té res a veure aquest plat fet amb cep fresc que amb cep deshidratat, ja que el gust és molt diferent. Jo us recomano el cep deshidratat.

Ingredients

400 g d'arròs

250 g de rap a trossos

200 g de gamba vermella

30 g de ceps deshidratats

1 sípia mitjana amb la melsa

1 ceba grossa de Figueres  

4 grans d'all

1 pastanaga grossa

1 tomàquet madur

brou de peix  

oli d'oliva verge extra

sal

Variants

Es pot fer el mateix plat sense peix ni marisc i amb brou de carn o verdura.

Hi podeu afegir unes cloïsses gallegues

Preparació
1.
arros melos ceps gambes pas1

Preparem els ingredients de peix.

2.
arros melos ceps gambes pas2

Utilitzarem uns trossos de rap.

3.
arros melos ceps gambes pas3

La sípia, amb la bossa marró (o melsa).

4.
arros melos ceps gambes pas5

Preparem també la verdura.

5.
arros melos ceps gambes pas7

I ho reservem.

6.
arros melos ceps gambes pas8

Ratllem el tomàquet... que si és de temporada i ecològic, millor.

7.
arros melos ceps gambes pas9

Al tomàquet hi podeu afegir la melsa de la sípia.

8.
arros melos ceps gambes pas10

També hi podeu posar una culleradeta de pebre vermell... i remenar-ho tot plegat.

9.
arros melos ceps gambes pas11

Pelarem les gambes i en reservem els caps i les pells.

10.
arros melos ceps gambes pas12

Ja tenim el peix a punt.

11.
arros melos ceps gambes pas13

Ara extraurem el suquet dels caps de gamba. Poseu a escalfar una paella amb un raig d'oli i unes làmines d'all.

12.
arros melos ceps gambes pas14

Saleu una mica les pells i els caps...

13.
arros melos ceps gambes pas15

... afegiu-los a la paella. Només hi han d'estar un parell de minuts, fins que canviïn de color.

14.
arros melos ceps gambes pas16

Per colar tota la salseta dels caps utilitzarem un bol o olla i un colador amb una mà de morter.

15.
arros melos ceps gambes pas17

Ens anirà perfecte. També podeu utilitzar un passapuré.

16.
arros melos ceps gambes pas18

Hi aboquem totes les pells...

17.
arros melos ceps gambes pas19

... i amb paciència... anem prement amb força.

18.
arros melos ceps gambes pas20

No espereu una gran quantitat de suquet...

19.
arros melos ceps gambes pas21

... però aquesta miqueta podria aromatitzar fins a quatre guisadets com aquest.

20.
arros melos ceps gambes pas22

A la mateixa paella, afegint-hi una mica més d'oli, hi posem més all laminat...

21.
arros melos ceps gambes pas23

... i quan tingui coloret, hi incorporem la ceba i la pastanaga.

22.
arros melos ceps gambes pas24

Fem un bon sofregit.

23.
arros melos ceps gambes pas25

Al cap de 15 o 20 minutets, hi incorporem la barreja de tomàquet que teníem reservada.

24.
arros melos ceps gambes pas26

I deixem que faci xup-xup uns 15 minutets més. Compte no s'enganxi.

25.
arros melos ceps gambes pas27

Mentrestant, escalfem el brou de peix que haurem fet prèviament...

26.
arros melos ceps gambes pas28

... i en barregem un cullerot amb la salsa dels caps de gamba.

27.
arros melos ceps gambes pas29

Això us servirà per deixatar la salsa i aprofitar-ne millor tot el contingut.

28.
arros melos ceps gambes pas30

Els ceps els haurem tingut en remull durant 30 minuts, per rehidratar-se.

29.
arros melos ceps gambes pas31

Trinxeu-los.

30.
arros melos ceps gambes pas32

L'aigua dels ceps la podeu aprofitar i barrejar-la amb els caps de gamba. Potser no tota, però almenys la meitat. Coleu-la millor, que pot contenir sorra.

31.
arros melos ceps gambes pas34

Hi tirem la barreja de brou i caps de gamba. Si no us hi cap, podeu fer-ho al revés, abocar el sofregit dins l'olla del brou.

32.
arros melos ceps gambes pas35

Ho deixem reduir 5 minuts.

33.
arros melos ceps gambes pas36

a continuació, ho passarem a un recipient on poder-ho triturar amb batedora.

34.
arros melos ceps gambes pas37

Que quedi ben fi.

35.
arros melos ceps gambes pas38

Finalment, incorporem aquesta barreja al brou de peix.

36.
arros melos ceps gambes pas39

Com a resultat de tota l'operació, obtindrem un fumet de peix molt aromatitzat amb els caps de gamba.

37.
arros melos ceps gambes pas40

Ara, utilitzarem una bona olla per fer l'arròs, tot i que ho podeu fer en una paella fonda.

38.
arros melos ceps gambes pas41

Jo tinc una meravellosa marmita Le Creuset... que és cara, certament, però té garantia de per vida... i és un autèntic plaer guisar-hi. Els que coneixeu aquest fabricant sabreu del que us parlo.

39.
arros melos ceps gambes pas42

Salem el peix i les gambes.

40.
arros melos ceps gambes pas43

Hi tireu un bon raig d'oli d'oliva... i quan sigui calent... aboqueu-hi la sípia ben talladeta.

41.
arros melos ceps gambes pas44

Deixeu que agafi coloret i compte que esquitxa. Feu servir una tapa per no cremar-vos, si cal.

42.
arros melos ceps gambes pas45

A continuació, hi incorporem el rap, les gambes i els ceps.

43.
arros melos ceps gambes pas46

Ho remenarem una mica, com si es tractés d'un wok, fins que la gamba i el rap canviïn de color.

44.
arros melos ceps gambes pas47

Preparem l'arròs.

45.
arros melos ceps gambes pas48

Ja sabeu, una tassa per persona i al final una de regal.

46.
arros melos ceps gambes pas49

Hi incorporem l'arròs.

47.
arros melos ceps gambes pas51

Compte que s'enganxarà.

48.
arros melos ceps gambes pas52

Hem mantingut el brou ben calentó...

49.
arros melos ceps gambes pas53

... i ara sí, incorporem (aproximadament) tres parts de brou per una d'arròs.

50.
arros melos ceps gambes pas54

Ho salem.

51.
arros melos ceps gambes pas55

I ho deixem uns 20 minuts, que es faci l'arròs.

52.
arros melos ceps gambes pas56

Blup-blup.

53.
arros melos ceps gambes pas58

I ja ho podem emplatar.

54.
arros melos ceps gambes pas59

Quina pinta, no?

55.
arros melos ceps gambes pas60

És un dels meus arrossos favorits.

56.
arros melos ceps gambes pas61

El podeu menjar amb cullera o forquilla.

57.
arros melos ceps gambes pas62

Acompanyeu-lo d'un bon vi.

 

58.
arros melos ceps gambes pas63

N'he fet per a 6 persones per dinar i n'ha sobrat.

59.
arros melos ceps gambes pas64

 I aquí un altre dia que el vam fer encara més caldós i amb cloïsses. Molt bo!

60.
arros melos ceps gambes pas65

Bon profit!