Un clàssic de la nostra cuina, eh? Un plat de festa... d'aquells que es fan per les grans ocasions. La veritat és que tenia moltes ganes de fer aquest plat... i molta por també. M'explicaré. Ara farà 8 o 10 anys que vaig tenir tres experiències horroroses amb aquest plat… La primera vegada que vaig menjar llamàntol, a Sanxenxo (Pontevedra), em vaig posar blanc blanc, com el marbre, i vaig perdre el coneixement durant uns minuts. Em van haver de recollir del terra que no podia ni respirar. La segona vegada ho vaig treure tot, i la tercera també em vaig posar blanc i, sense arribar a desmaiar-me, vaig passar un mal tràngol.

En definitiva, tres vegades seguides menjant llamàntol i tres vegades seguides que ho vaig passar molt malament. Potser va ser un cop de calor, una mala reacció, intoxicacions puntuals i consecutives... no ho sé. És clar, davant d'una situació així arribes a pensar que ets al·lèrgic al llamàntol i el deixes de menjar. Semblava evident, no? Podia menjar llagosta, escamarlà, gambes, ostres, musclos... tota mena de marisc, però llamàntol no. I em feia ràbia, això. El vaig retirar de la meva dieta a contracor.

Ja fa un temps que vaig decidir donar-me una última oportunitat, però en aquesta ocasió el plat l'havia de cuinar jo. I ha estat avui el dia escollit. No us enganyaré, he dinat amb un ull posat al telèfon... per trucar al 112... però també us diré que l'he gaudit molt i és un dels plats que més m'agraden. No està bé que ho digui jo, però m'ha quedat exquisit, de pel·lícula... per llepar-se'n els dits. 

Ingredients

1500 g de brou vermell de peix

300 g arròs bomba

2 llamàntols vius

2 cebes

1/2 porro

3 grans d'all

3 tomacons madurs

1 got de vi blanc

julivert picat

1 cullerada de pebre vermell dolç

sal

 

Variants:

Hi podeu afegir una picada d'ametlles, avellanes, all i julivert i pa torrat

Hi podeu afegir carn de nyora a la picada

Es poden incorporar gambes pelades i/o cloïsses

Es pot fer amb un brou de peix que no sigui el vermell i reforçar el pebre vermell del plat

Podeu obviar el porro

Preparació
1.
arros caldos llamantol pas1

Us recomano llegir prèviament la recepta del brou vermell de peix.

2.
arros caldos llamantol pas2
3.
arros caldos llamantol pas3

Mentre, anirem tallant el porro...

4.
arros caldos llamantol pas4

... i la ceba de Figueres...

5.
arros caldos llamantol pas5

Ratllarem tres tomacons madurs i li posarem un parell de fulles de llorer.

6.
arros caldos llamantol pas6

Un cop daurat l'all, incorporem la ceba, el porro i el julivert, més o menys picat.

7.
arros caldos llamantol pas7

Remeneu-lo tot plegat. Penseu que després ho colarem tot, per tant no importa gaire si piqueu bé la verdura, encara que si és petita es courà tota de forma més homogènia.

8.
arros caldos llamantol pas8

Quan tinguem la ceba daurada incorporem el tomàquet.

9.
arros caldos llamantol pas9
10.
arros caldos llamantol pas10

Ara afegirem el vi blanc i jo tenia un Albariño encetat.

11.
arros caldos llamantol pas11

... un got aproximadament.

12.
arros caldos llamantol pas12

Deixem que s'evapori l'alcohol...

13.
arros caldos llamantol pas13

Mentre, rentarem el peix: un escorporeta, un cap de lluç, un altre de rap, unes espines de llenguado, crancs, galeres... el que trobeu a la peixateria, vaja.

14.
arros caldos llamantol pas14

Incorporem el peix.

15.
arros caldos llamantol pas15

Una cullerada de pebre vermell dolç i l'aigua, uns dos litres i mig aproximadament.

16.
arros caldos llamantol pas16

Jo sempre utilitzo aigua embotellada, ja que a casa l'aigua de l'aixeta no és gaire bona.

17.
arros caldos llamantol pas17

Més o menys fins que el líquid arribi fins als 3/4 d'alçada de l'olla.

18.
arros caldos llamantol pas18
19.
arros caldos llamantol pas19

Ha de bullir uns 25 minuts, no més.

20.
arros caldos llamantol pas20

Si ho deixeu bullir una hora perdreu tots els sabors del mar: no us passeu amb la cocció.

21.
arros caldos llamantol pas21

Només ens quedarà colar-ho i reservar-ho.

22.
arros caldos llamantol pas22

Quin coloret més xulo, eh?... De fet, com tots els plats de peix, el brou és el secret i més en un arròs caldós com aquest.

23.
arros caldos llamantol pas23

Anem per l'arròs. Avui, a més, estrenaré la "cocotte" que em va regalar la dona.

24.
arros caldos llamantol pas24

... un producte amb el que dona gust treballar...

25.
arros caldos llamantol pas25

El que farem primer és obtenir un suquet de cap de gamba vermella. En abundant oli fregirem les pells i els caps de 8 gambes vermelles. Després les gambes les podeu incorporar al plat o fer-ne algun entrant.

26.
arros caldos llamantol pas26

Ara, amb l'ajuda d'un "xino" i una mà de morter, anirem pressionant per extreure tot el suquet dels caps de gamba, amb l'oli de fregir-los i tot. Si us ha quedat poc oli (residual) el podeu barrejar amb el suc del cap de les gambes. Si hi ha una quantitat considerable d'oli (una tassa de cafè), els podeu reutilitzar per a fregir i aromatitzar altres coses. 

27.
arros caldos llamantol pas28

Anem pels bitxos. El llamàntol l'heu de comprar sempre viu (o congelat).

28.
arros caldos llamantol pas29
29.
arros caldos llamantol pas30

Prepararem també els alls, la ceba, el porro i els tomàquets.

30.
arros caldos llamantol pas31

Quiet aquí!

31.
arros caldos llamantol pas32

Arriba el moment de matar la "bèstia".  Hi ha gent que el bull primer, que el congela, o que li fa mil coses a l'animal. Jo sempre li clavo la punta del ganivet el mig del cap, d'un cop sec i el tema va ràpid.

32.
arros caldos llamantol pas33

Talleu-li la cua i partiu el cap per la meitat. Traieu les pinces. Fixeu-vos que el tallo damunt d'una safata. Això ho faig perquè tots els sucs que surten del llamàntol s'han d'aprofitar i tirar dins el caldo. És molta aigua de mar i és vital no perdre aquest suc.

33.
arros caldos llamantol pas34
34.
arros caldos llamantol pas35
35.
arros caldos llamantol pas36

Seguidament incorporem la ceba, el porro i el julivert picat.

36.
arros caldos llamantol pas37

Deixem que es dauri lentament.

37.
arros caldos llamantol pas38

Afegirem el tomàquet ratllat,

38.
arros caldos llamantol pas39

el concentrat de caps de gamba,

39.
arros caldos llamantol pas40

una cullerada de pebre vermell dolç,

40.
arros caldos llamantol pas41

i un got de vi blanc, l'Albariño mateix d'abans. Ho deixem 5 minuts perquè evapori l'alcohol.

41.
arros caldos llamantol pas42

Ara incorporem un litre i mig de brou de peix vermell, ja que posarem 300 g d'arròs. Això s'ha de mesurar per no endur-nos cap sorpresa. Heu de pensar que heu de posar 4 vegades el pes total d'arròs. Per tant, per a 300 g serien 1200 ml de brou, però jo sempre poso una mica més (1500 ml), per què m'agrada així. 

42.
arros caldos llamantol pas43

Quan arrenqui el bull li passarem un turmix per triturar totes les restes d'all, ceba, etc. No és imprescindible encara que a mi m'agrada deixar-ho fi.

43.
arros caldos llamantol pas44

Arròs bomba, en aquesta ocasió.

44.
arros caldos llamantol pas45

Pesem els 300 g. Una tassa per persona són uns 60g. Per tant, això seria arròs per a 4+1, per allò que sempre repeteix algú.

45.
arros caldos llamantol pas46

Quan arrenqui el bull de nou, incorporarem l'arròs,

46.
arros caldos llamantol pas47

i el llamàntol, però només caps i pinces, la cua la posarem 5 minuts abans d'acabar la cocció, per no fer-la massa temps.

47.
arros caldos llamantol pas48

Us recordo que he utilitzat 2 llamàntols, encara que aquest plat es fa amb un. Però amb un sempre hi ha "hòsties" per agafar el trosset de cua... oi que si? Així que he volgut que tothom tingui el seu trosset de cua, la casa és gran, tú!... tampoc és un plat que es faci massa a sovint, no?

48.
arros caldos llamantol pas49

L'arròs ha de coure uns 20 minuts de rellotge, així que passats 15 minuts afegirem les cues.

49.
arros caldos llamantol pas50

Remeneu-lo bé, que no es quedi l'arròs enganxat a la part baixa de la cassola. Afegiu també tota l'aigua i sucs que tenia la safata on hem tallat el marisc... és el mar a la taula.

50.
arros caldos llamantol pas51

Heu d'anar tastant el suquet i rectificant de sal, tasteu sempre els menjars! No em cansaré de repetir-ho, hi ha molta gent que cuina i no tasta el plat fins que és a taula, i és tot un error.

51.
arros caldos llamantol pas52

Perfecte, ja hem incorporat les cues, tot i ja ser acabada la cocció. Veureu que al gra d'arròs li falta un pelet, però s'acabarà de coure tot sol.

52.
arros caldos llamantol pas53

Amb el foc apagat, deixeu reposar el plat uns 5-10 minuts.

53.
arros caldos llamantol pas54

Ara ja el podem servir. Procureu repartir bé l'arròs, el suquet i el llamàntol, si no us pot passar que l'últim comensal es quedi sense caldo o sense marisc.

54.
arros caldos llamantol pas55

I ja tenim aquí l'espectacular arròs caldós que tant he desitjat durant molts anys (veure introducció).

55.
arros caldos llamantol pas56

Fa una pinta de la hòstia!

56.
arros caldos llamantol pas57

Aquest plat entra per la vista.

57.
arros caldos llamantol pas58

El que us comentava. Si posem dos llamàntols... toca una pinça un tros de cap i de cua per cada un dels quatre comensals, cosa que, com a plat únic, està força bé.

58.
arros caldos llamantol pas59

Es pot fer el mateix plat amb llagosta, encara que és força més cara, és clar.

59.
arros caldos llamantol pas60

Acompanyeu-lo d'un bon vinet blanc i utilitzeu la cullera per barrejar un trosset de carn de llamàntol amb un grapat d'arrosset i brou.

60.
arros caldos llamantol pas61

Bon profit!