Un clàssic de la nostra cuina. Un plat de festa d'aquells que es fan per les grans ocasions. La veritat és que tenia moltes ganes de fer aquest plat i molta por també. M'explicaré. Ara farà 8 o 10 anys que vaig tenir tres experiències horroroses amb aquest plat. La primera vegada que vaig menjar llamàntol, a Sanxenxo (Pontevedra), em vaig posar blanc com el marbre, i vaig perdre el coneixement durant uns minuts. Em van haver de recollir del terra que no podia ni respirar. La segona vegada ho vaig treure tot, i la tercera també em vaig posar blanc i, sense arribar a desmaiar-me, vaig passar un mal tràngol.

En definitiva, tres vegades seguides menjant llamàntol i tres vegades seguides que ho vaig passar molt malament. Potser va ser un cop de calor, una mala reacció, intoxicacions puntuals i consecutives... no ho sé. És clar, davant d'una situació així arribes a pensar que ets al·lèrgic al llamàntol i el deixes de menjar. Semblava evident, no? Podia menjar llagosta, escamarlà, gambes, ostres, musclos... tota mena de marisc, però llamàntol no. I em feia ràbia, això. El vaig retirar de la meva dieta a contracor.

Ja fa un temps que vaig decidir donar-me una última oportunitat, però en aquesta ocasió el plat l'havia de cuinar jo. I ha estat avui el dia escollit. No t'enganyaré, he dinat amb un ull posat al telèfon per trucar al 112, però també et diré que l'he gaudit molt i és un dels plats que més m'agrada. No està bé que ho digui jo, però m'ha quedat exquisit, de pel·lícula i per llepar-se'n els dits. 

Ingredients
  • 1.500 g de brou vermell de peix
  • 300 g arròs bomba
  • 2 llamàntols vius
  • 2 cebes
  • 1/2 porro
  • 3 grans d'all
  • 3 tomacons madurs
  • 1 got de vi blanc
  • Julivert picat
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç
  • Sal

Variants

  • Hi podeu afegir una picada d'ametlles, avellanes, all i julivert i pa torrat.
  • Hi podeu afegir carn de nyora a la picada.
  • Es poden incorporar gambes pelades o cloïsses
  • Es pot fer amb un brou de peix que no sigui el vermell i reforçar el pebre vermell del plat.
  • Podeu obviar el porro.
Preparació
1.
arros caldos llamantol pas1

Et recomano llegir prèviament la recepta del brou vermell de peix.

2.
arros caldos llamantol pas2
3.
arros caldos llamantol pas3

Mentrestant, anirem tallant el porro.

4.
arros caldos llamantol pas4

I la ceba de Figueres.

5.
arros caldos llamantol pas5

Ratlla tres tomàquets madurs i posa'ls un parell de fulles de llorer.

6.
arros caldos llamantol pas6

Un cop daurat l'all, incorpora la ceba, el porro i el julivert, més o menys picat.

7.
arros caldos llamantol pas7

Remena-ho tot plegat. Pensa que després ho colarem tot, per tant, no importa gaire si piques bé la verdura, encara que si és petita es courà tota de forma més homogènia.

8.
arros caldos llamantol pas8

Quan tinguis la ceba daurada incorpora el tomàquet.

9.
arros caldos llamantol pas9
10.
arros caldos llamantol pas10

Ara afegeix el vi blanc i jo tenia un Albariño encetat.

11.
arros caldos llamantol pas11

Un got aproximadament.

12.
arros caldos llamantol pas12

Deixa que s'evapori l'alcohol.

13.
arros caldos llamantol pas13

Mentrestant, renta el peix: un escorpora, un cap de lluç, un altre de rap, unes espines de llenguado, crancs, galeres... el que trobis a la peixateria, vaja.

14.
arros caldos llamantol pas14

Incorpora el peix.

15.
arros caldos llamantol pas15

Una cullerada de pebre vermell dolç i l'aigua, uns dos litres i mig aproximadament.

16.
arros caldos llamantol pas16

Jo sempre utilitzo aigua embotellada, ja que a casa l'aigua de l'aixeta no és gaire bona.

17.
arros caldos llamantol pas17

Més o menys fins que el líquid arribi fins als 3/4 d'alçada de l'olla.

18.
arros caldos llamantol pas18
19.
arros caldos llamantol pas19

Ha de bullir uns 25 minuts, no més.

20.
arros caldos llamantol pas20

Si ho deixes bullir una hora perdràs tots els sabors del mar: no et passis amb la cocció.

21.
arros caldos llamantol pas21

Només et quedarà colar-ho i reservar-ho.

22.
arros caldos llamantol pas22

Quin color més bonic. De fet, com tots els plats de peix, el brou és el secret i més en un arròs caldós com aquest.

23.
arros caldos llamantol pas23

Anem per l'arròs. Avui, a més, estrenaré la "cocotte" que em va regalar la dona.

24.
arros caldos llamantol pas24

Un producte amb el qual dona gust treballar.

25.
arros caldos llamantol pas25

El que farem primer és obtenir un suquet de cap de gamba vermella. En abundant oli fregeix les pells i els caps de 8 gambes vermelles. Després les gambes les pots incorporar al plat o fer-ne algun entrant.

26.
arros caldos llamantol pas26

Ara, amb l'ajuda d'un "xino" i una mà de morter, pressiona per extreure tot el suquet dels caps de gamba, amb l'oli de fregir-los i tot. Si t'ha quedat poc oli (residual) el pots barrejar amb el suc del cap de les gambes. Si hi ha una quantitat considerable d'oli (una tassa de cafè), els pots reutilitzar per a fregir i aromatitzar altres coses. 

27.
arros caldos llamantol pas28

Anem pels bitxos. El llamàntol l'has de comprar sempre viu (o congelat).

28.
arros caldos llamantol pas29
29.
arros caldos llamantol pas30

Prepara també els alls, la ceba, el porro i els tomàquets.

30.
arros caldos llamantol pas31

Quiet aquí!

31.
arros caldos llamantol pas32

Arriba el moment de matar la "bèstia".  Hi ha gent que el bull primer, que el congela, o que li fa mil coses a l'animal. Jo sempre li clavo la punta del ganivet el mig del cap, d'un cop sec i el tema va ràpid.

32.
arros caldos llamantol pas33

Talla-li la cua i parteix el cap per la meitat. Treu les pinces. Fixa't que el tallo damunt d'una safata. Això ho faig perquè tots els sucs que surten del llamàntol s'han d'aprofitar i tirar dins el caldo. És molta aigua de mar i és vital no perdre aquest suc.

33.
arros caldos llamantol pas34
34.
arros caldos llamantol pas35
35.
arros caldos llamantol pas36

Seguidament, incorpora la ceba, el porro i el julivert picat.

36.
arros caldos llamantol pas37

Deixa que es dauri lentament.

37.
arros caldos llamantol pas38

Afegeix el tomàquet ratllat.

38.
arros caldos llamantol pas39

El concentrat de caps de gamba.

39.
arros caldos llamantol pas40

Una cullerada de pebre vermell dolç.

40.
arros caldos llamantol pas41

I un got de vi blanc, l'Albariño mateix d'abans. Ho deixem 5 minuts perquè evapori l'alcohol.

41.
arros caldos llamantol pas42

Ara incorpora un litre i mig de brou de peix vermell, ja que posarem 300 g d'arròs. Això s'ha de mesurar per no endur-te cap sorpresa. Has de pensar que has de posar 4 vegades el pes total d'arròs. Per tant, per a 300 g serien 1.200 ml de brou, però jo sempre en poso una mica més (1.500 ml), perquè m'agrada així. 

42.
arros caldos llamantol pas43

Quan arrenqui el bull passa-li una batedora per triturar totes les restes d'all, ceba, etc. No és imprescindible encara que a mi m'agrada deixar-ho fi.

43.
arros caldos llamantol pas44

Arròs bomba, en aquesta ocasió.

44.
arros caldos llamantol pas45

Pesa els 300 g. Una tassa per persona són uns 60 g. Per tant, això seria arròs per a 4+1, per allò que sempre repeteix algú.

45.
arros caldos llamantol pas46

Quan arrenqui el bull de nou, incorpora l'arròs.

46.
arros caldos llamantol pas47

I el llamàntol, però només caps i pinces, la cua posa-la 5 minuts abans d'acabar la cocció, per no fer-la massa temps.

47.
arros caldos llamantol pas48

Et recordo que he utilitzat 2 llamàntols, encara que aquest plat es fa amb un. Però amb un sempre hi ha "hòsties" per agafar el trosset de cua. Així que he volgut que tothom tingui el seu trosset de cua, la casa és gran. Tampoc és un plat que es faci massa sovint, oi?

48.
arros caldos llamantol pas49

L'arròs ha de coure uns 20 minuts de rellotge, així que passats 15 minuts afegeix les cues.

49.
arros caldos llamantol pas50

Remena'l bé, que no es quedi l'arròs enganxat a la part baixa de la cassola. Afegeix també tota l'aigua i sucs que tenia la safata on has tallat el marisc. És el mar a la taula.

50.
arros caldos llamantol pas51

Has d'anar tastant el suquet i rectificant de sal, tasta sempre els menjars! No em cansaré de repetir-ho, hi ha molta gent que cuina i no tasta el plat fins que és a taula, i és tot un error.

51.
arros caldos llamantol pas52

Perfecte, ja has incorporat les cues. Tot i haver acabat la cocció, veuràs que al gra d'arròs li falta una mica, però s'acabarà de coure tot sol.

52.
arros caldos llamantol pas53

Amb el foc apagat, deixa reposar el plat uns 5-10 minuts.

53.
arros caldos llamantol pas54

Ara ja el pots servir. Procura repartir bé l'arròs, el suquet i el llamàntol, si no et pot passar que l'últim comensal es quedi sense caldo o sense marisc.

54.
arros caldos llamantol pas55

I ja tens aquí l'espectacular arròs caldós que tant he desitjat durant molts anys (vegeu introducció).

55.
arros caldos llamantol pas56

Fa una pinta de la hòstia!

56.
arros caldos llamantol pas57

Aquest plat entra per la vista.

57.
arros caldos llamantol pas58

El que comentava. Si poses dos llamàntols toca una pinça, un tros de cap i de cua per cada un dels quatre comensals, cosa que, com a plat únic, està força bé.

58.
arros caldos llamantol pas59

Es pot fer el mateix plat amb llagosta, encara que és força més cara, és clar.

59.
arros caldos llamantol pas60

Acompanya-ho d'un bon vi blanc i utilitza la cullera per barrejar un trosset de carn de llamàntol amb un grapat d'arrosset i brou.

60.
arros caldos llamantol pas61

Bon profit!